Home / GeopoliticALL / Romania / Prin Bucureștii ce se duc… istoria Mahalalei Flămânda. De la primele linii de tramvai la povestea unui asasinat politic

Prin Bucureștii ce se duc… istoria Mahalalei Flămânda. De la primele linii de tramvai la povestea unui asasinat politic

bucurestii ce se ducAsociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate- ARCEN a dat startul proiectului „Prin Bucureștii ce se duc”, proiect ce constă într-o serie de trasee cultuale gratuite ce ne poartă prin vechile cartiere bucureștene. Primul traseu se va desfășura în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 17:00, până pe data de 13 aprilie, perioadă în care iubitorii Bucureștilor sunt așteptați să redescopere locuri și povești pierdute în timp.

Pasionații de istorie și cultură sunt invitați să descopere povestea Mahalalei Flămânda într-un traseu inedit de o oră și jumătate.

Edmond Niculușcă și Alberto Groșescu sunt ghizii care ne conduc prin locuri uitate care au inspirat scriitori faimoși precum Caragiale sau Henri Stahl. Circuitul pornește de la baza Dealului Patriarhiei, din fața statuii lui Barbu Catargiu, continuă pe străzile Bibescu Vodă- str. Ienăchiță Văcărescu-str.Principate Unite- str. Olimpului- str. Concordiei- Calea Șerban Vodă și se termină circular în același loc.

Cei ce vor lua parte la acest eveniment vor putea afla povești despre un București pierdut: primele linii de tramvai, povestea Dâmboviței și a piețelor bucureștene, vor vedea drumul pe care turcii și domnii fanarioți intrau în capitală, precum și numeroase clădiri istorice, inclusiv cea mai veche casă din București ce datează din secolul 18.

1111222

O istorisire interesantă surprinde momentul în care moaștele Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureștiului, au fost furate de către trupele bulgare în Primul Război Mondial. Scrisoarea adresată nemților de către Mitropolitul Conon descrie foarte bine cele întâmplate: “Excelența Voastră, Avem marea durere sufletească de a va aduce la cunoștiință că astănoapte, 17/4 (n.r. februarie) ale curentei, s-a jefuit Biserica Catedrală a Sfintei Noastre Mitropolii, ridicându-se cu forța Sicriul cu Moaștele Sfântului Cuvios Dumitru, dimpreună cu toate odoarele ce se aflau într-însul. Faptul s-a întâmplat cu o trupă de ostași bine înarmați, prezentându-se aproape la orele 2 noaptea și operând până la orele 3-4, mai întâi au înlăturat pe sergentul de serviciu din curte, ținându-l la o parte și, servindu-se de instrumente puternice, au forțat ambele uși ale Bisericii Catedrale, apoi au spart geamurile de la intrare, au năvălit spre altar, au ridicat cu forța prețiosul Sicriu cu Sfintele Moaște, cu tot ce se afla acolo.” Vestea despre furtul moaștelor s-a răspândit cu rapiditate, iar la primele ore ale dimineții mii de oameni s-au adunat pe Dealul Mitropoliei. Temându-se de o revoltă populară, autoritățile s-au mobilizat și în doar câteva ore au întors sicriul de la Giurgiu, cu puțin înainte de a trece granița.

Dealul Patriarhiei este locul unde s-a întâmplat un asasinat celebru, Barbu Catargiu, primul-ministru de atunci, a fost omorât cu două focuri de armă trase din cupola bisericii. „A avut o premoniție. Trăsura a întârziat, nu se ştie din ce motiv, iar şeful Poliţiei Nicolae Bibescu s-a oferit să îl ducă cu trăsura lui. Au fost ultimele minute când Barbu Catargiu a fost văzut în viaţă. Catargiu a pornit cu Bibescu spre oraş, moment în care s-au auzit două focuri de pistol. Caii s-au speriat şi Bibescu a strigat că s-a tras. Acest asasinat nu a fost elucidat. Printre suspecţi au fost prefectul Poliţiei, C.A. Rosetti şi chiar domnitorul Alexandru Ioan Cuza“, explică cei de la ARCEN.

Locuri încărcate de istorie, scăpate cu greu de la demolările făcute de comuniști, dar lăsate de izbeliște de către primarii contemporani, reprezintă adevărate zone de identitate ascunse de blocurile apărute recent- „pedante clădiri imitate după cele mai lipsite de gust arhitecturi apusene”. Este important ca oamenii să cunoască aceste zone și să ajute la conservarea lor.

“Prin Bucureștii ce se duc…” este un proiect realizat pentru cei ce iubesc orașul și doresc să-i redescopere memoria. Cei curioși să afle mai multe despre Bucureștiul de altă dată sunt așteptați să o facă în următoarele weekend-uri începând de la ora 17:00, în fața statuii lui Barbu Catargiu.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Cuplul franco-german și surmontarea crizelor în Europa din perspectiva fostului ambasador al Franței în România, Philippe Gustin

Material realizat de Alexandra Iordache Relansarea motorului Europei, tema conferinței susținute de Philippe Gustin pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *