Home / Documentar / Bosnia-Herzegovina, tara-hibrid nascuta dupa acordul de la Dayton

Bosnia-Herzegovina, tara-hibrid nascuta dupa acordul de la Dayton

Bosnia - acordul de la Dayton        In noiembrie 1995, la o baza militara americana din apropiere de Dayton, Ohio, negocierile de pace au pus capat unuia dintre cele mai devastatoare razboaie, dupa mai bine de trei ani de lupte. Luna urmatoare, la Paris, cei trei lideri de la acea vreme, implicati in conflict au semnat Acordul de Pace de la Dayton. Acestia erau bosniacul Alija Izetbegovic (foto, al doilea din stanga), sarbul Slobodan Milosevic (primul, in stanga), respectiv croatul Franjo Tudjman (al doilea, in dreapta). Acordul diviza Bosnia in doua entitati aproximativ egale ca suprafata si avea sa creeze unul dintre cele mai complicate sisteme politice din lume.

        Federatia Bosniei si Herzegovinei (FBH) este populata in majoritate de bosniaci sau de bosniaci musulmani si de croati. Republica Srpska, cealalta regiune, are in componenta sa o majoritate consistenta de cetateni sarbi. Mai exact, populatia Federatiei Bosniei si Herzegovinei este formata din 70% bosniaci, 28% croati si 1% sarbi, in timp ce Republica Srpska are o in componenta sa 88% sarbi, 8% bosniaci si 4% croati. Ambele regiuni sunt impartite intr-un numar mai mare de municipalitati (79 in FBH, respectiv 63 in Srpska), fiecare dintre acestea avand un presedinte, un prim-ministru, Parlament si Constitutie. Impreuna, cele doua entitati formeaza statul Bosnia Herzegovina.

        Acesta este condus la nivel federal de o presedintie formata din trei reprezentanti ai fiecaruia din grupurile etnice, fiecare fiind ales pentru un mandat de patru ani. Scaunul presedintiei se roteste la fiecare opt luni intre membrul bosniac, sarb, respectiv croat. Scopul Acrodului de la Dayton era acela ca sarbii, croatii si musulmanii sa fie reprezentati in mod egal si ca reconcilierea sa urmeze procesului de pace. Insa aceasta nu a functionat deloc in realitate. Partidele nationaliste au esuat in preluarea puterii la scrutinul din 2006, insa sondajele arata ca acestea au o sansa reala cu ocazia alegerilor parlamentare din acest an.

        Locuitorii din Bosnia au invatat sa traiasca impreuna din nou, dar liderii unor formatiuni politice incearca sa distruga procesul de reconciliere, cu toata prezenta reprezentantilor comunitatii internationale, una destul de insemnata chiar si in prezent. In realitate, doi oameni impart puterea in Bosnia. Acestia sunt Haris Silajdzic, un fost premier bosniac, in acelasi timp reprezentantul acestora in presedintia tripartita, respectiv premierul sarb Milorad Dodik. Primul incearca sa puna capat divizarii Bosniei, in timp ce celalalt a cerut autodeterminarea Republicii Srpska. Cele doua viziuni se transpun si asupra unui segment al populatiei, fara indoiala, astfel ca Bosnia, chiar daca a atins un moment de stabilitate, se afla intr-un impas fara precedent de la sfarsitul razboiului din 1992-1995.

        In fiecare zi de 11 iulie, bosniacii musulmani comemoreaza cele aproape 8.000 de victime ale masacrului de la Srebrenica. Mai multe despre cel mai mare genocid pe care Europa l-a cunoscut, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, puteti citi AICI.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Protestele din Bangladesh

Material realizat de Diana Dumitrescu. Studenții din Bangladesh au organizat mai multe manifestații declanșate de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *