Home / Politica si... / Alegeri / Bashar al-Assad își consolidează poziția în conflictul sirian după depunerea jurământului de președinte

Bashar al-Assad își consolidează poziția în conflictul sirian după depunerea jurământului de președinte

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte pentru următorii 7 ani, obținut în urma unui scrutin caracterizat drept ”o farsă” de puterile occidentale, dar care subliniază întărirea poziției liderului de la Damasc, despre care s-a crezut nu de puține ori că va fi înlăturat de rebelii care au pornit mișcarea de protest împotriva sa, relatează Reuters.

În schimb, Bashar al-Assad și-a consolidat recent poziția în cadrul conflictului. Acum, membri din anturajul său din Damasc au afirmat că președintele este de părere că atât țările occidentale cât și inamicii regionali vor fi forțați să-l accepte pentru a contracara ofensiva grupărilor islamiste sunnite care și-au extins influența pe teritoriul Siriei în decursul ultimei luni.

În cadrul ceremoniei ce i-a atestat noul statut politic, șeful de stat a rostit un discurs cu accente sfidătoare, jurând să recupereze Siria din mâinile insurgenților islamiști și avertizând că țările vestice și arabe vor plăti scump pentru ajutorul pe care l-au acordat  „teroriștilor”.

„Repet astăzi avertizarea pentru cei ce nu au predat armele. Nu ne vom opri din a lupta împotriva terorismului. Vrem să-l exterminăm și să readucem pacea în fiecare zonă a Siriei”, a declarat Bashar al-Asaad.

Totuși, în conditiile în care în prezent țara este asfixiată de rebeli, membrii opoziției politice au calificat declarațiile președintelui drept înșelătoare. Monzer Akabik, reprezentantul  Coaliției Naționale, partidul de opoziție sprijitit de țările occidentale a declarat pentru Reuters : „Afirmațiile președintelui nu au nicio legătură cu realitatea politică. Assad vorbește de parcă toată situația ar fi sub control și n-ar fi în pericolul de a pierde două treimi din țară. (…) Alegerea sa în funcția de președinte nu va face nicio diferență”.

Războiul din Siria se duce între grupurile susținute de state musulmane sunnite, precum Arabia Saudită și Qatar, și guvernul condus de al-Assad, susținut grupările șiite din Iran. Începând de luna trecută, conflictul a luat proporții uriașe, întinzându-se și peste teritoriul statului-vecin, Irak, după ce gruparea radicală Statul Islamic din Irak și Levant, desprinsă din al-Qaeda, a asediat orașe și a căștigat control asupra unei părți a țării, căreia i-au schimbat numele în Statul Islamic.

Asaad a fost ales în funcția de președinte pentru prima dată în anul 2000, după moartea tatălui său Hafez, ce a condus țara timp de trei decenii. Încă de la începutul revoltei, oficialul de la Damasc a avut o poziție fermă împotriva rebelilor și o viziune realistă asupra situației, în condițiile în care liderii statelor occidentale, precum Barack Obama, făceau previziuni optimiste.

Ceremonia de inaugurare a conținut scene de adulație din partea participanților, ce a devenit o manifestare obisnuită de la declanșarea războiului. Guvernul din spatele lui Bashar al-Asaad este de părere că alegerea sa în funcție este dovada funcționării reformelor democratice. Actualul președinte a avut încă doi contracandidați, aceasta fiind prima situație de acest fel din istoria Siriei, după patru decenii de referendumuri menite să asigure hegemonia lui Asaad și a tatălui său.

Bashar al-Assad a câștigat alegerile cu 88,7% din voturi.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *