Președintele Siriei, Bashar al-Assad a declarat recent că războiul civil din țara sa se află într-un punct de cotitură și că a luat o turnură favorabilă regimului, transmite agenția de stat SANA, citată de The Guardian.
În ultimele luni, forțele guvernamentale au recuperat mai multe orașe controlate de rebeli, aflate la granița cu Libanul și în provincia centrală Homs și au securizat principala autostradă din Siria, blocând rute foarte importante pentru aprovizionarea grupărilor din opoziție. ”Acesta este un punct de cotitură al crizei, atât militar, ținând cont de realizările armatei în războiul împotriva terorii, cât și social, din punctul de vedere al proceselor de reconciliere națională și al creșterii gradului de conștientizare a adevărului din spatele atacurilor care vizează țara”, a declarat Bashar al-Assad în cadrul unui discurs susținut la Școala de Științe Politice din Damasc, informează The Guardian.
De la începutul conflictului din Siria, în primăvara anului 2011, liderii de la Damasc au afirmat în repetate rânduri că violențele din țară sunt urmarea unui complot ”terorist” sprijinit de străini și au negat existența oricărei mișcări de stradă organizată pentru a cere o schimbare politică. Președintele Assad susține că în ceea ce privește Siria se încearcă o modificare a politicii, dintr-una care corespunde nevoilor poporului, într-una adaptată intereselor Statelor Unite și Occidentului în regiune. De asemenea, liderul de la Damasc a afirmat că țara sa ”nu este o țintă doar din cauza importanței sale geopolitice, ci și din cauza rolului jucat în regiune și a marii influențe pe care o are în lumea arabă”, menționând și că este convins că Israelul ”a avut un rol-cheie în susținerea grupărilor teroriste”, informează The Guardian.
Declarații asemănătoare au fost făcute recent și de premierul de la Damasc în contextul devalorăzării monedei naționale. Wael al-Halqi a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit aceleiași surse, că ”un război economic feroce, care vizează destabilizarea lirei siriene, este purtat împotriva economiei naționale”.
În ciuda tuturor acestor declarații venite din partea liderilor sirieni, în acest moment nu a fost găsită nicio soluție politică ce poate pune capăt conflictului izbucnit în urmă cu trei ani, conflict care provocat distrugeri masive în întreaga țară, a forțat aproape jumătate din populație să își părăsească locuințele și a făcut peste 150.000 de victime.