Președintele american, Barack Obama se află la sfârșitul acestei săptămâni într-o vizită oficială în Malaezia, prima de acest fel a unui lider de la Casa Albă de după 1966, informează BBC News.
Foștii lideri de la Washington au evitat să întreprindă astfel de vizite în Malaezia din cauza retoricii anti-occidentale a fostului șef de stat, Mahathir Mohamad, însă actualul premier vrea ca Satele Unite să recunoască Malaezia ca un actor global, potrivit corespondentului BBC. Astfel, deplasarea lui Barack Obama în statul asiatic predominant musulman este un semn că relațiile bilaterale încep să funcționeze, după decenii de tensiuni între Kuala Lumpur și Washington.
În cadrul acestei vizite de două zile, liderul de la Casa Albă ar urma să încerce să stabilească relații comerciale mai strânse cu Malaezia, din dorința de a reduce influența Chinei în regiune. De asemenea, Barack Obama dorește ca statul din Asia de Sud să semneze un acord de liber-schimb cu alte zece națiuni, așa-numitul Parteneriat Transpacific.
Ben Rhodes, consilierul adjunct pe teme de securitate națională al președintelui american, a declarat că relațiile dintre SUA și Malaezia au înflorit în ultimii ani, aceasta din urmă devenind o ”țară pivot” în cadrul eforturilor Statelor Unite de a consolida legăturile din această regiune de importanță strategică, transmite Associated Press, citată de BBC News.
Înaintea sosirii lui Barack Obama în Kuala Lumpur ziarele controlate de stat au imprimat steagul american primele pagini, împreună cu urarea ”Bun venit, domnule președinte!”, informează corespondentul BBC, Jennifer Park.
Vizita în Malaezia face parte din turneul asiatic al liderului american. Obama a avut până acum întălniri și cu liderii din Japonia și Coreea de Sud și își va încheia deplasarea pe 29 aprilie, după o oprire în Filipine.