6 nov 1893 – A decedat Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai cunoscut compozitor rus al tuturor timpurilor. Muzica sa a avut intotdeauna un mare succes la public datorita melodiilor armonioase si deschise, a armoniilor impresioniste si a orchestratiei colorate si pitoresti, evocand un raspuns emotional profund. Pe timpul vietii sale, muzicienii rusi i-au atacat stilul ca fiind insuficient nationalist. In Uniunea Sovietica insa, a devenit un simbol oficial, la adresa caruia nu era tolerata nicio critica. In Europa si America de Nord, Ceaikovski a fost deseori judecat pe baza orientarii sale sexuale, iar muzica sa a fost interpretata drept o manifestare a abaterii de la norme. Inspirandu-se din muzica populara rusa, acesta a ridicat baletul la nivel de muzica simfonica. Ceaikovski este reprezentantul principal al romantismului in forma caracteristic ruseasca si datoreaza foarte multe atat traditiei muzicale franceze si italiene, cat si celei germane, exceland ca maestru al muzicii instrumentale. A murit de holera pentru ca a baut apa nesterilizata din raul Neva. Acesta este motivul oficial. Unii cred ca actul a fost deliberat, deci o sinucidere, dupa ce a fost descoperita relatia homosexuala ilegala (mereu a fost urmarit de speculații privind orientarea sa sexuala, de care a incercat sa scape casatorindu-se cu Antonia Milioukova, o fosta eleva a sa, insa dupa numai cateva luni, homosexualitatea lui a invins, ducand la divort), pe care ar fi avut-o cu nepotul unui nobil rus.Printre lucrarile sale se numara: 3 balete celebre (“Lacul lebedelor”, 1875-1876, “Frumoasa din padurea adormita”, 1888-1889, “Spargatorul de nuci”, 1891-1892), 3 concerte pentru pian, 1 concert pentru vioara, 7 simfonii, 11 opere, 5 suite, 3 concerte pentru pian, 11 uverturi, 4 cantate, 20 de lucrari corale, 3 cvartete de coarde, 1 sextet pentru coarde si peste 100 de cantece si lucrari pentru pian.
6 nov 1928 – Colonelul american Jacob Schick patenteaza prima masina de ras electrica.
6 nov 1914 – S–a nascut scriitorul Alexandru Mitru, prozator roman, autor de literatura pentru copii si tineret. Printre scrierile sale se numara celebrele “Legendele Olimpului”, ciclu de povestiri inspirate din miturile grecilor.
6 nov 1882 – S-a nascut Aurel Vlaicu, inginer-constructor de avioane si pilot roman, pionier al aviatiei mondiale. A construit un avion, “Vlaicu I”, cu care a reusit sa zboare la 17 iunie 1910. Gratie meritelor sale in acest domeniu, a primit numeroase premii importante. La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau “Vlaicu II”, s-a prabusit in apropiere de Campina, judetul Prahova, se pare din cauza unui atac de cord. In cinstea lui, comuna natala Bintinti ii poarta numele. A fost ales post-mortem membru de onoare al Academiei Romane.
6 nov 1880 – S-a nascut romancierul austriac Robert Mathias Edler von Musil. Capodopera care l-a consacrat in spatiul literar si cultural german, “Omul fara insusiri” (“Der Mann ohne Eigenschaften”), 1930-1933, l-a plasat printre cei mai importanti romancieri ai secolului XX, alaturi de Marcel Proust si James Joyce. Primul volum al “Omului fara insusiri” apare in luna octombrie a anului 1930. In decembrie, scriitorul Thomas Mann il declara in revista literara “Das Tagebuch”, romanul anului. Al doilea volum apare in 1933, an in care, dupa venirea lui Hitler la putere, Musil paraseste Germania si se stabileste la Viena. La 6 februarie 1936, Musil anunta aparitia celui de-al treilea volum al “Omului fara insusiri”, care va ramane neterminat. In 1938 autoritatile germane si austriece interzic publicarea cartilor sale pe motiv ca ar avea caracter disident. Motivele pentru care nu este agreat de nazisti sunt mai ales: avea o fire pacifista, era casatorit cu o evreica, iar estetica sa literara il califica drept un “autor dusman al Germaniei”. Se stabileste cu sotia la Geneva si avea de gand sa plece in Statele Unite pentru a-si relansa opera literara, insa moare inainte s-o faca.
6 nov 1865 – S-a nascut William Boog Leishman, medic scotian patolog care a descoperit vaccinul contra febrei tifoide impreuna cu Almroth Wright.
6 nov 1771 – S-a nascut Alois Senefelder, inventatorul litografiei (metoda de reproducere si de multiplicare pe hartie a textelor, desenelor, figurilor etc., prin utilizarea de negative imprimate sau desenate pe o piatra speciala, calcaroasa).
6 nov 1860 – Abraham Lincoln este ales al 16-lea presedinte al SUA, primul republican care detine aceasta functie.
6 nov 1814 – S-a nascut Adolphe Sax, pe numele sau real Antoine Joseph Sax, inventator belgian de instrumente muzicale, care in 1840 a inventat saxofonul, patentat 6 ani mai tarziu.
6 nov 1494 – S-a nascut Soliman I, supranumit “Soliman Magnificul”, cel de-al zecelea sultan al Imperiului Otoman. Soliman a fost cel mai puternic si cunoscut conducator din Europa secolului al XVI-lea. A domnit timp de 46 de ani. A controlat traficul maritim din mari precum Marea Mediterana, Marea Rosie si Golful Persic. A instituit si a promulgat legi din punct de vedere economic, legal, social si financiar. Aceste legi dure au dainuit si după moartea sa o lunga perioada de timp. In timpul domniei sale, cultura otomana s-a dezvoltat mai ales in domeniul artelor, literaturii si arhitecturii.