31 oct 1918 – A decedat Egon Schiele, pictor si desenator expresionist austriac. Alaturi de Gustav Klimt si Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanti reprezentanti ai artei vieneze moderne. In decursul scurtei sale cariere, Schiele s-a dovedit a fi un intransigent observator al fiintei omenesti, autor al unor portrete si nuduri in care se impletesc erotismul si eshatologia, bucuria vietii si nelinistea sfarsitului. Fascinat de propriul sau aspect fizic, acesta a pictat peste 100 de autoportrete care il prezinta ca pe o personalitate contradictorie, nefericita, cu un trup efeminat. Lucrarile sale sunt revelatii extrem de intime ale unui zbucium psihologic, permitandu-ne sa aruncam o privire in lumea interioara a artistului, bantuita de singuratate si de dorinte neimplinite. Schiele si-a concentrat intreaga forta de creatie in studiul patrunzator al trupului. Abordand fara incetare problematica erotismului nedisimulat in spirit freudian, a transpus pe panza cele mai profunde instincte ale fiintei umane. Pictorul a realizat multe nuduri, atat de femeie, cat si de barbat, care prezinta personajele in pozitii erotice foarte indraznete, explicit sexuale, ceea ce i-a adus in 1912 o pedeapsa scurta cu inchisoarea.
31 oct 1881 – S-a nascut Eugen Lovinescu, critic, istoric literar, teoretician al literaturii si sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier si nuvelist, cel mai de seama critic roman dupa Titu Maiorescu. A fost fondator si mentor al cenaclului “Sburatorul” in 1919 si al revistei cu acelasi nume, unde a creat un climat intelectual fertil, care a favorizat debutul si afirmarea unor reprezentanti de prima marime ai literaturii romanesti moderne, printre care Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Ion Barbu, Tudor Vianu, Vladimir Streinu, Anton Holban, Serban Cioculescu. Adversar al traditionalismului in toate formele sale ideologice (samanatorism sau poporanism), a promovat si sustinut theoretic modernismul si ideea sincronismului cultural. Printre cele mai imporatnte lucrari ale sale se numara: “Istoria civilizatiei romane moderne”, (1924-1925) si “Istoria literaturii romane contemporane” (volumele I-VI, 1926-1929).
31 oct 1815 – Sir Humphrey Davy patenteaza lampa de siguranta pentru mineri.
31 oct 1795 – S-a nascut John Keats, poet britanic, unul din cei mai importanti reprezentanti ai romantismului englez, alaturi de Lord Byron si Percy Bysshe Shelley. Neapreciat de majoritatea contemporanilor si aproape necunoscut in timpul vietii, Keats a fost recunoscut la o jumatate de secol dupa moarte ca unul dintre cei mai mari poeti ai Angliei, ca un remarcabil maestru al liricii, ca un poet-pictor care a reprodus lumea in forme plastice. Byron si Shelley, care ii pretuiau talentul, au manifestat un mare interes pentru poezia lui. Caracterizandu-se prin elemente ale unei imaginatii vii, prin senzualitate si abundand de melancolie fata de disparitia valorilor clasice, cele mai bune texte ale sale se numara printre cele mai importante opere din literatura engleza. Printre cele mai importante opera ale sale se numara: “Oda la o urna greceasca” (“Ode on a Grecian Urn”), “Oda privighetorii” (“Ode to a Nightingale”), “Toamna” (“To Autumn”) publicate in celebra colectie “Lamia, Isabella, Ajunul Sf. Angels si alte poezii” (“Lamia, Isabella, The Eve of St. Angels and Other Poems”).
31 oct 1632 – S-a nascut Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft , pictor olandez, unul din cei mai cunoscuti reprezentanti ai stilului baroc, astazi fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai varstei de aur. Intrega sa opera cuprinde 37 de tablouri. A pictat in special scene de interior, cu personaje apartinand burgheziei si aristocratiei. Aproximativ jumatate dintre lucrarile sale sunt portrete de femei, surprinse in activitati cotidiene. Vermeer picta putin – in medie doua tablouri pe an –era insa bine platit, pentru a putea face fata necesitatilor familiei sale, care in 1675 (anul mortii pictorului) numara 11 copii. “Vedere din Delft” (1659-1660) si “Femeie citind o scrisoare la fereastra” (1657), “Fata cu cercel de perla” (1665), reprezinta unele dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Vermeer. Forta de expresie a picturilor, armonia culorilor, lumina magica corelata cu o anumita subtilitate caracteristica sculpturilor, chipul radiant al modelului cu privire intrebatoare, dovedesc maiestria absoluta a pictorului.