31 aug 1867 – A decedat Charles Baudelaire, poet, traducator si critic literar si de arta francez, faimos indeosebi datorita lucrarii “Florile raului” (“Les Fleurs du mal”, 1857), care a fost, poate, cea mai importanta si mai influenta colectie de poezii publicata in Europa in secolul XIX. Dupa liceu incepe perioada interesanta din viata sa: a devenit student la Drept, insa a dus o viata libertina in Cartierul Latin. Aici a avut primele contacte cu lumea literara si, de asemenea, s-a imbolnavit de boala venerica ce avea sa-i aduca in final moartea, probabil contractata de la prostituata poreclita “Sarah la Louchette”. In 1842 a intrat in posesia unei mosteniri si a inceput rapid s-o iroseasca pentru un stil de viata devenit dandy, cheltuind necumpatat pe haine, carti, picturi, mancare, vinuri scumpe si, nu in ultimul rand, pe hasis si opiu. Apoi o cunoaste pe Jeanne Duval, care, mai intai ca amanta si apoi, dupa jumatatea anilor 1850, ca persoana insarcinata cu finantele sale, avea sa-i domine viata pentru urmatorii 20 de ani. Aceasta l-a inspirat in scrierea poeziilor sale cele mai senzuale si mai pline de suferinte. Extravaganta sa continua l-a facut sa cheltuiasca jumatate de avere in numai doi ani; a cazut prada inselaciunilor si camatarilor, acumuland datorii care aveau sa-l afecteze tot restul vietii. Drept consecinta, in 1844 familia i-a impus un aranjament legal care i-a restrictionat accesul la mostenire. Finantele sale permanent restranse au facut ca starile de agonie, izolare si deznadejde din adolescenta sa revina si sa se manifeste si mai frecvent. La publicarea primei editii din “Florile raului”, in 1857, 13 dintre cele 100 de poeme au declansat actiuni in tribunal, fiind considerate o ofensa la adresa religiei si moralitatii publice. Dupa un proces de o zi, s-a hotarat scoaterea din volum a sase dintre poeme, considerate obscene, autorul fiind obligat sa suporte o amenda de 300 de franci (redusa ulterior la 50). “Les Fleurs du mal” au devenit un simbol al depravarii, morbiditatii si obscenitatii. Astfel s-a nascut legenda care-l infatiseaza pe Baudelaire drept disident condamnat si poet pornografic. Esecul volumului de la care avusese atatea asteptari a fost o lovitura puternica, restul anilor sai fiind intunecati de un pronuntat sentiment de infrangere. A devenit din ce in ce mai sarac, abandonand in acest timp poezia in versuri si concentrandu-se pe scrierea de poeme in proza: “Mici poeme in proza” (“Petit poemes en prose”, 1868) a fost cel mai reusit si mai inovator experiment de poeme in proza din timpul sau. Charles Baudelaire a fost recunoscut ca unul dintre cei mai mari poeti francezi ai secolului XIX, dar si ca un autor fundamental al literaturii si gandirii europene, influenta sa asupra poeziei moderne fiind uriasa.
31 aug 2002 – A decedat Sir George Porter, chimist englez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1967 impreuna cu Ronald Norrish si Manfred Eigen.
31 aug 1997 – A decedat Diana, Printesa de Wales.
31 aug 1985 – A decedat Sir Frank Macfarlane Burnet, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1960 impreuna cu Sir Peter Medawar.
31 aug 1963 – A decedat Georges Braque, pictor francez, unul dintre cei mai revolutionari artisti ai secolului XX, care, impreuna cu Pablo Picasso, a fondat cubismul. Aceasta directie artistica a jucat un rol urias in transformarea artelor plastice in secolul XX. Este imposibil de spus care dintre cei doi pictori a fost principalul inventator al acestui stil remarcabil, pentru ca, in culmea colaborarii lor, acestia au schimbat idei aproape zilnic. Picturile lui Braque cuprind indeosebi natura statica, fiind deosebite pentru constructia robusta, armoniile coloristice subtile, serenitate si meditatie. In anii ’20, acesta era un maestru modern prosper si consacrat si un membru al cercurilor culturale bogate din societatea franceza. In ultimii ani ai vietii, Braque a fost onorat cu expozitii retrospective importante in intreaga lume, in decembrie 1961 devenind primul artist in viata care si-a expus lucrarile la Luvru.
31 aug 1949 – S-a nascut Hugh David Politzer, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2004 impreuna cu David Gross si Frank Wilczek.