3 nov 1954 – A decedat Henri Matisse, pictor francez, unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai artei secolului al XX-lea, unul dintre principalii initiatori ai artei moderne franceze si fovismului, curent artistic aparut in 1900. S-a remarcat de-a lungul carierei sale prin stilul caracterizat de culori puternice. Gama sa de subiecte se intinde de la portrete si nuduri pana la naturi moarte, transpuse cu o insufletire aparte. Stilul sau conservator se caracterizeaza prin realism si prin tratarea atenta a cadrului compozitional. Printre lucrarile sale se numara: “Lux, calm si voluptate”, 1904, “Bucuria vietii”, 1905-1906, “Armonie in rosu”, 1908, “Muzica”, 1910, “Odalisca purtand salvari rosii”, 1921, “Nud roz”, 1935, “Tristetea regelui”, 1952.
3 nov 1957 – Este lansata misiunea spatiala sovietica Sputnik 2, prima care a avut la bord un pasager viu – cainele Laika. Se cunosteau putine date despre impactul zborului in spatiu inaintea aceastei misiuni. Unii cercetatori nu credeau ca oamenii pot supravietui lansarii sau conditiilor din afara atmosferei. Laika a murit la scurt timp dupa lansare din cauza hipertermiei, Sputnik 2 nefiind proiectata pentru intoarcere. Experimentul sovietic a dovedit ca pasagerii vii pot surpravietui in spatiu, deschizand astfel calea viitoarelor lansari cu echipaj uman.
3 nov 1954 – Premiul Nobel pentru Fizica este acordat lui Max Born (unul dintre creatorii mecanicii cuantice) si Walter Bothe pentru inventarea circuitului coincident.
3 nov 1954 – Americanul Linus Carl Pauling primeste Premiul Nobel pentru Chimie. In 1962 primeste Premiul Nobel pentru Pace, devenind unul dintre cei numai patru oameni care primesc aceasta distinctie de mai multe ori, si singurul care nu a impartit niciunul dintre premiile acordate cu altcineva. De asemenea, este considerat parintele biologiei moleculare. Ceilalti trei oameni care au mai primit de doua ori Premiul Nobel sunt Marie Curie – pentru Fizica (1903) si Chimie (1911), cu aplicatii in medicina – (prima femeie care a primit aceasta distinctie si singurul savant care a primit Premiul Nobel in doua domenii stiintifice diferite), John Bardeen (1956 si 1972, in Fizica) si Frederik Sanger (1958 si 1980, in Chimie).
3 nov 1933 – A decedat bacteriologul francez Pierre Paul Émile Roux, cel care a descoperit vaccinul impotriva difteriei in 1894.
3 nov 1906 – Alois Alzheimer, psihiatru si neuropatolog german, prezinta in cadrul celei de-a 37-a Conferinta a Psihiatrilor germani tinuta la Tübingen, comunicarea despre o forma “particulara de imbolnavire a scoartei creierului”. A descris pentru prima oara o forma de dementa degenerativa, cunoscuta pana azi sub denumirea de maladia “Alzheimer”.
3 nov 1896 – J.H. Hunter patenteaza cantarul portabil.
3 nov 1863 – Americanul J.T. Alden a brevetat metoda de obtinere a drojdiei.
3 nov 1498 – Cristofor Columb a descoperit Insula Dominica (stat insular din Marea Caraibelor, aflat la sud de Guadelupa si la nord de Martinica). Denumirea ei vine de la cuvantul “duminica”, deoarece navigatorul a descoperit-o intr-o zi de duminica.