27 dec 1923 – A decedat Alexandre Gustav Eiffel, inginer si arhitect francez, cunoscut in special pentru realizarea turnului care ii poarta numele.
27 dec 1897 – S-a nascut Tudor Vianu, estetician, critic si istoric literar roman, membru al Academiei Romane. Profesor de exceptie si mentor cu vocatie, acesta a adus contributii importante in estetica (“Dualismul artei”, 1925, “Arta si frumosul”, 1931, “Estetica”, 2 vol, 1934-1936), stilistica literara (“Arta prozatorilor romani”, 1941, “Problemele metaforei si alte studii de stilistica literara; Probleme de stil si arta literara”, 1955), interpretarea fenomenului literar romanesc si istoria literaturii romane (“Poezia lui Eminescu”, 1930, “Influenta lui Hegel in cultura romana”, 1933, “Idealul clasic al omului”, 1934, “Generatie si creatie”, 1936, “Filozofie si poezie”, 1937, “Transformarile ideii de om”, 1942).
27 dec 1831 – Charles Darwin porneste in calatoria sa istorica la bordul navei regale HMS Beagle. Abia iesit de pe bancile universitatii, in varsta de 22 de ani, Darwin se imbarca in calitate de naturalist, fara sa ceara un salariu. Initial, durata voiajului era planuita la 2 ani, dar in urma debarcarilor in Brazilia, Insulele Galapagos si Noua Zeelanda, echipajul se intoarce in Marea Britanie dupa 5 ani. In urma observatiilor facute si a speciilor colectate in aceasta calatorie, Darwin demonstreaza ca toate speciile de forme de viata au evoluat de-a lungul timpului din anumiti stramosi comuni, proces pe care l-a numit “selectie naturala”, toate acestea fiind publicate in cea mai celebra scriere a sa, “Originea speciilor”, in 1859.
27 dec 1822 – S-a nascut Louis Pasteur, chimist si microbiolog francez, unul dintre cei mai importanti fondatori ai microbiologiei medicale. Contributiile sale in domeniul stiintei, tehnologiei si medicinei sunt nepretuite. A fost un pionier al studiului in domeniul disimetriei moleculare, a descoperit ca microorganismele cauzeaza fermentatie si boala, a initiat procesul de pasteurizare, a salvat industria berii, a vinului si a matasii din Franta si a dezvoltat vaccinuri impotriva antraxului si a rabiei. Pasteur a detinut numeroase functii academice, iar realizarile sale stiintifice i-au adus cea mai inalta decoratie a Frantei, Legiunea de Onoare, precum si alegerea in Academia de Stiinte si numeroase alte distinctii. In prezent, exista circa 30 de institutii si un numar impresionant de spitale, scoli, cladiri si strazi care ii poarta numele – onoruri acordate doar catorva oameni de stiinta.
27 dec 1571 – S-a nascut Johannes Kepler, matematician, astronom si naturalist german, cel care a formulat legile miscarii planetelor, numite “Legile lui Kepler”. In 1609 a publicat descoperirea sa (“Astronomia Nova”) privind orbita in forma de elipsa a planetei Marte, care pana atunci era considerata a fi un cerc perfect, specific orbitei tuturor corpurilor ceresti. Aceasta lucrare a devenit baza celei dintai dintre cele 3 legi ale sale referitoare la miscarile planetare. A stabilit, de asemenea, ca planetele se deplaseaza mai repede pe masura ce se apropie de Soare (a doua lege), iar in 1619, in “Armonia lumii” (“Harmonices Mundi”) a demonstrat ca o simpla formula matematica leaga perioadele orbitale ale planetelor de distanta lor fata de Soare (a treia lege). Incercand sa inteleaga refractia atmosferica a luminii, Kepler a fost primul care a explicat cu acuratete mecanismul de functionare a ochiului, felul in care ochelarii imbunatatesc vederea si ce se intampla cu lumina intr-un telescop. Ultima sa opera importanta, aparuta inca in timpul vietii, este “Tabulae Rudolfinae” (1627), care contine tabele ce descriu miscarile planetelor. Ea va constitui baza oricarui calcul astronomic pentru urmatorii 200 de ani. In lucrarile sale asupra teoriei fortelor de gravitatie, Isaac Newton s-a bazat in mare masura pe observatiile lui Kepler.