26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, probabil cel mai important si cel mai tradus scriitor grec al secolului XX. A devenit cunoscut in 1964 cand a fost lansat filmul “Zorba grecul”, bazat pe romanul “Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas”. A fost nominalizat de cateva ori la Premiul Nobel. A scris si alte romane de referinta, precum: “Hristos rastignit a doua oara” in 1954, “Ultima ispita a lui Hristos” in 1955. A tradus operele clasice “Divina Comedie” a lui Dante Alighieri si “Faust” de Goethe. Aflat mereu in conflict cu autoritatile din Grecia pentru opiniile sale indraznete (asemenea bunului sau prieten, Panait Istrati, era atasat ideilor de stanga), desi a indeplinit o vreme si functii publice, s-a bucurat de mai mult succes in strainatate decat in propria patrie.
26 oct 1858 – Americanul Hamilton E. Smith patenteaza masina de spalat cu un sistem de circulare a apei reincalzite. Desi avea o forma care semana cu masina de spalat moderna, inventia lui Smith era inca actionata manual.
26 oct 1673 – S-a nascut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, carturar, scriitor, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog, umanist enciclopedist de renume european, compozitor si om politic. A fost instruit la curtea otomana din Istanbul. In urma infrangerii de la Stanilesti, din 1711, a pierdut tronul, stabilindu-se in Rusia, unde a fost ministru si sfetnic al tarului Petru cel Mare, desfasurand o activitate stiintifica rodnica. A fost primul roman ales membru al Academiei din Berlin in 1714. In opera sa, influentata de umanismul Renasterii si de gandirea inaintata din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. “Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea sau Giudetul sufletului cu trupul”, scrisa in romana si tiparita la Iasi in 1698, este prima lucrare filosofica romaneasca. In aceasta opera intalnim problemele medievale referitoare la timp, suflet, natura sau constiinta. Cantemir sugereaza superioritatea omului asupra celorlalte vietuitoare, face din om un stapan al lumii, sustine superioritatea vietii spirituale asupra conditiei biologice a omului, incearca sa defineasca concepte filosofice si sa alcatuiasca o terminologie filosofica. “Istoria ieroglifica”, (1703-1705) scrisa la Constantinopol in romana, este considerata prima incercare de roman politic-social. Cantemir satirizeaza lupta pentru domnie dintre partidele boieresti din tarile romane. Această lupta alegorica se reflecta printr-o disputa filosofica intre doua principii, simbolizate de Inorog si Corb. Lucrarea cuprinde cugetari, proverbe si versuri care oglindesc influenta poeziei populare. “Descriptio Moldaviae” (“Descrierea Moldovei”), scrisa cand traia in Rusia, (in perioada 1714-1716) la cererea Academiei din Berlin. Opera prezinta interes nu numai pentru descrierea geografica sau politica bine documentata, ci si pentru observatiile etnografice si folclorice. Dimitrie Cantemir a fost primul nostru carturar care a cuprins in sfera cercetarilor sale etnografia si folclorul.
26 oct 1624 – S-a nascut Dimitrie Barila (cunoscut mai ales pe numele monahal, Dosoftei), carturar roman, mitropolit al Moldovei, poet si traducător. In 1686, din cauza evenimentelor politice, a plecat, stabilindu-se pentru tot restul vietii in Polonia. A fost unul dintre cei mai mari carturari din istoria romana, fiind primul poet national, primul versificator al “Psaltirii” in tot Rasaritul ortodox, primul traducator din literatura dramatica universala si din cea istorica in romaneste, primul traducator al cartilor de slujba in romaneste in Moldova, primul carturar roman care a copiat documente si inscriptii, unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura patristica (disciplina consacrata studiului doctrinei teologico-filosofice crestine, operelor si vietii marilor sfinti) si post patristica. A contribuit la formarea limbii literare romanesti. Printre lucrarile sale tiparite, se numara: “Psaltirea în versuri” in 1673, “Dumnezeiasca Liturghie” in 1679. In 2005, Biserica Ortodoxa Romana l-a proclamat sfant.