25 oct 1921 – S-a nascut Mihai I, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern. A fost suveran al Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947. S-a opus vehement venirii la putere a comunistilor, dar a fost silit sa abdice in 1947. A plecat in exil, stabilindu-se in final in Elvetia. In 1997, i-a fost redata cetatenia romana. Prin intemediul legaturilor de rudenie pe care le are cu monarhiile europene si anvengura importantei sale istorice, a fost ambasador neoficial in procesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si la NATO. Din 8 aprilie 2008, regele Mihai e membru de onoare al Academiei Romane.
25 oct 1956 – Printr-o hotarare oficiala, la tribunalul administrativ din Berchtesgaden (Germania), s-a confirmat moartea lui Adolf Hitler.
25 oct 1881 – S-a nascut Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (cunoscut ca Pablo Picasso), pictor, sculptor, artist ceramic si scenograf spaniol, unul dintre cei mai mari si influenti artisti ai secolului al XX-lea si fondatorul cubismului impreuna cu Georges Braque. Timp de aproape 80 de ani din cei 91 de viata, s-a dedicat productiei artistice care a contribuit semnificativ si a mers paralel cu intreaga dezvoltare a artei moderne din secolul al XX-lea. Practic, niciun artist al acestui secol nu a scapat influentei lui. Deoarece Picasso si-a vandut lucrarile inca de la inceputul carierei, din 1920 la preturi foarte mari, si-a pastrat mare parte a operei in propria colectie. La momentul mortii, avea circa 50.000 de opere pe diferite suporturi. din fiecare perioada a carierei, care au trecut in proprietatea statului francez si a mostenitorilor sai. Expunerea si publicarea lor au contribuit la consolidarea si mai mult a reputatiei lui Picasso de creator si inovator pe o perioada de peste 80 de ani. Cele mai faimoase taboluri ale sale sunt: “Domnisoarele din Avignon” in 1907 si “Guernica” in 1937.
25 oct 1825 – S-a nascut Johann Strauss fiul, compozitor austriac, reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze. A reusit sa-si depaseasca celebrul tata in popularitate si creatie, devenind cunoscut ca “regele valsului”. Printre cele mai importante creatii se numara: opereta: “Lilacul”, 1874, “Batista de dantela a reginei”, 1881, “O noapte in Venetia”, 1883, “Voievodul tiganilor”, 1885, “Sange vienez”, 1899; valsuri: “Dunarea albastra”, 1867, “Valsul imparatului”, 1888, “Picaturi de zapada”, 1854, “Povesti cu zane”, 1866, “Trandafiri din sud”, 1880, “Valsul lagunelor”, 1883, “Doamne vieneze”, 1886; polci: “Polca sampaniei”, 1858, “Fulgere si tunete”.
25 oct 1647 – A decedat Evangelista Torricelli, fizician si matematician italian. A inventat barometrul, instrument pentru masurarea presiunii atmosferice. A fost secretarul lui Galileo Galilei in ultimele trei luni de viata ale acestuia (moare in anul 1642) si a fost numit sa-l succeada in Academia Florentina. Doi ani mai tarziu, urmand o sugestie a lui Galilei, a umplut un tub din sticla de 1,2 metri lungime cu mercur si a intors tubul intr-o farfurie. A observat ca o parte din mercur nu a curs si ca spatiul de deasupra mercurului din tub era vid. Dupa multe observatii a ajuns la concluzia ca variatia inaltimii mercurului de la o zi la alta era cauzata de schimbarile de presiune atmosferica. Nu si-a publicat niciodata descoperirile. Activitatea sa in domeniul geometriei a ajutat la dezvoltarea ulterioara a calculului integral.
25 oct 1400 – A decedat scriitorul Geoffrey Chaucer, unul dintre cei mai valorosi poeti englezi ai secolului al XIV-lea, cel mai de seama dupa Shakespeare, autorul celebrelor „Povestiri din Canterbury” (“The Canterbury Tales”), in 1390, unul dintre cele mai importante poeme ale limbii engleze. Aceasta carte cuprinde o colectie de povestiri si nuvele istorisite de diferite persoane A jucat un rol important in administratie in calitate de curtean, diplomat si functionar public. In aceasta cariera a fost numit si sprijinit de trei regi succesivi: Eduard al III-lea, Richard al II-lea si Henric al IV-lea. Insa este cel mai bine cunoscut pentru pasiunea sa, poezia. Geoffrey Chaucer a contribuit in mare masura in dezvoltarea limbii engleze la rangul unei limbi literare. Din scrierile sale, Chaucer se distinge ca un poet al dragostei, pamanteasca si divina, ale carui aspecte de baza variaza de la adulterul senzual la uniunea spirituala cu Dumnezeu. Dintre operele sale se remarca “Troilus si Cressida” din 1385, un poem lung de 8.000 de versuri, adaptat dupa Boccaccio, in care se relateaza povestea de dragoste dintre printul troian Troilus si frumoasa vaduva Cressida, fiica profetului Calchas; este considerat de unii critici ca fiind mai presus de „Povestirile din Canterbury”.