18 nov 1922 – A decedat Valentin Louis Eugene Georges Marcel Proust, romancier, eseist si critic francez. Este cunoscut mai ales datorita romanului “In cautarea timpului pierdut” (“A la recherche du temps perdu”), 1913-1927, opera monumentala a secolului XX, una dintre cele mai mari realizari literare a tuturor timpurilor (rezultata in urma unei intamplari din 1909 care a provocat renasterea involuntara a memoriei – celebra madlena). Opera voluminoasa, un fel de autobiografie conceputa in 7 parti, cu peste 2000 de personaje si circa 3200 de pagini, reprezinta o vasta fresca sociala a Frantei in anii dinaintea si din timpul Primului Razboi Mondial, viziunea de tip multi-nivel fiind considerata de critici drept absolut originala. Homosexualitatea e o tema importatanta a operei sale, autorul recunoscand faptul ca era el insusi homosexual; se stie ca a avut o relatie cu pianistul si compozitorul Reynaldo Hahn. Proust a satirizat aristocratia, a fost un analist al dragostei si al geloziei, si un pionier al romanului de introspectie si analiza a constiintei. Acesta a influentat intregul climat al romanului secolului al XX-lea. Mare iubitor al picturii, romancierul a murit din cauza bronsitei capatate in timp ce vizita expozitia pictorului sau olandez preferat, Jan Vermeer van Delft.
18 nov 1963 – Primul telefon cu taste (10 la numar) este introdus in circuitul comercial din SUA.
18 nov 1962 – A decedat Niels Henrik David Bohr, fizician danez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1922, pentru teoria despre structura atomului.
18 nov 1941 – A decedat Walther Hermann Nernst, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1920.
18 nov 1928 – Prima aparitie publica intr-un film de animatie (“Plane Crazy”), a soricelului “Mickey Mouse”, considerat cel mai indragit personaj creat de Walt Disney. A devenit unul dintre simbolurile cinematografiei si culturii americane.
18 nov 1906 – S-a nascut George Wald, om de stiinta american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1967 impreuna cu Haldan Keffer Hartline si Ragnar Granit.
18 nov 1897 – S-a nascut Patrick Maynard Stuart Blackett, fizician englez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1948.
18 nov 1787 – S-a nascut Louis Jacques Mande Daguerre, considerat parintele fotografiei. In 1826 il cunoaste pe Joseph Nicephore Niepce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, lucru care-i reusise. Acesta produsese prima imagine fotografica in camera obscura folosind asfalt pe placute de cupru tratate cu ulei de levantica, procedeu ce impunea expuneri indelungate. Impreuna perfectioneaza sistemul, punand la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Folosesc ca agent sensibilizator iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare in vapori de mercur se obtinea o imagine negativa in relief (o matrita). Intr-un daghereotip, imaginea se formeaza intr-un amalgam de mercur si argint. Vaporii de mercur produsi de incalzirea mercurului lichid sunt folositi pentru developarea placutei de cupru acoperita cu un strat de argint devenit fotosensibil prin tratarea cu vapori de iod, ceea ce duce la formarea de cristale de iodura de argint pe suprafata argintata. Imaginea se formeaza pe suprafata placii argintate care arata ca o oglinda. Ea se poate sterge usor cu degetul si oxideaza in aer, astfel incat de la inceput daghereotipurile se montau in carcase ermetice sau in rame acoperite cu sticla. Pentru a vizualiza un daghereotip, o suprafata intunecata se reflecta pe suprafata argintata, iar reproducerea detaliilor in fotografii clare este foarte buna, datorita suprafetei perfect plane. Inventia este prezentata Academiei Franceze de Stiinta la 19 august 1839, obtinand brevetul; inventia se raspandeste rapid nu numai in Franta, ci in toata lumea.