Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 17 noiembrie

Azi, dar candva – 17 noiembrie

17 nov 1970 – Douglas Engelbart primeste patentul pentru primul mouse pentru calculator.

17 nov 2000 – A decedat Louis Eugene Felix Neel, fizician francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1970.

17 nov 1990 – A decedat Robert Hofstadter, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1961 gratie “studiilor sale de pionierat in domeniul dispersarii electronilor in nucleii atomici si pentru descoperirile sale privind structura nucleonilor”.

17 nov 1902 – S-a nascut Eugene Paul Wigner, fizician maghiar, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1963 gratie “contributiilor in teoria nucleului atomic si particulelor elementare, in special prin descoperirea si aplicarea principiilor de simetrie fundamentala”.

Regina Mary I17 nov 1558 – A decedat Regina Maria I, cunoscuta si ca Maria Tudor, regina Angliei si Irlandei. Fiica a regelui Henric al VIII-lea si a Caterinei de Aragon, a fost declarata nelegitima dupa divortul lui Henric si noua sa casatorie cu Anne Boleyn in 1533 (arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Cranmer, declara nula casatoria cu Caterina de Aragon). Din cauza noului statut i se spunea “Lady Mary”. In 1543 Henric se casatoreste pentru a sasea oara cu Catherine Parr, cea care a apropiat familia. Un an mai tarziu, prin cel de-al treilea Act de Succesiune, Henric si-a repus ambele fiice, Maria si Elisabeta in linia de succesiune. Totusi, ambele fiice au ramas legal nelegitime. In 1544 a fost din nou primita la curte si i-a fost oferita succesiunea la tron. A devenit regina in 1553, iar in 1544, la 25 iulie, s-a casatorit cu Filip al II-lea al Spaniei, reinstaurand romano-catolicismul si a relansat legile impotriva ereziei. Persecutia declansata impotriva rebelilor protestanti si executia a peste 300 de eretici i-au adus ura poporului si porecla “Bloody Mary “(“Maria cea sangeroasa”).

17 nov 1917 – A decedat Francois-Auguste-Rene Rodin, grafician, pictor si sculptor francez de personaje somptuoase in bronz si marmura, considerat de unii critici de arta drept cel mai mare portretist din istoria sculpturii. Acesta si-a propus sa revolutioneze limbajul sculpturii, facandu-l capabil sa expuna adevarul uman dincolo de cliseele academiste. Gloria artistica a crescut odata cu comenzile primite, printre care si din partea statului francez. In tot acest timp, viata personala era zbuciumata de numeroasele relatii amoroase in care il arunca senzualitatea lui nestapanita. Dupa 1900, renumele international al lui Rodin i-a adus numeroase comenzi de busturi din SUA, Germania, Anglia, Austria, Franta. Pe langa sculpturi, Rodin a realizat ilustratii pentru carti, gravuri in point-seche si nenumarate desene de nuduri, in general feminine. Doua dintre cele mai renumite creatii ale sale sunt: “Ganditorul”, 1880, si “Sarutul”, 1886. Printre sculpturile sale se numara si portrete monumentale ale lui Victor Hugo si Honore de Balzac. La inceputul secolului XX, Rodin era celebru in toata lumea, fiind considerat multa vreme un Michelangelo modern, un titan al sculpturii, o incarnare a fortei inspiratiei de geniu. Chiar si senzualitatea sa prodigioasa era scuzata ca semn al naturii sale olimpiene. Aproape un secol mai tarziu, opiniile critice au devenit mai putin uniforme, atragand atentia asupra unor elemente din opera sa care ii tradeaza experienta timpurie de sculptor decorator si lipsa unei discipline formale. Totusi, Rodin a exercitat o influenta enorma asupra sculpturii, iar numerosii sai elevi din diferite tari (printre care si Constantin Brancusi) au contribuit la raspandirea stilului sau. Majoritatea marilor muzee detin copii ale operelor sale, iar in Paris, Tokyo si Philadelphia ii sunt dedicate muzee speciale.

 

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *