12 nov 1840 – S-a nascut Francois-Auguste-Rene Rodin, grafician, pictor si sculptor francez de personaje somptuoase in bronz si marmura, considerat de unii critici de arta drept cel mai mare portretist din istoria sculpturii. Acesta si-a propus sa revolutioneze limbajul sculpturii, facandu-l capabil sa expuna adevarul uman dincolo de cliseele academiste. Gloria artistica a crescut odata cu comenzile primite, printre care si din partea statului francez. In tot acest timp, viata personala era zbuciumata de numeroasele relatii amoroase in care il arunca senzualitatea lui nestapanita. Dupa 1900, renumele international al lui Rodin i-a adus numeroase comenzi de busturi din SUA, Germania, Anglia, Austria, Franta. Pe langa sculpturi, Rodin a realizat ilustratii pentru carti, gravuri in point-seche si nenumarate desene de nuduri, in general feminine. Doua dintre cele mai renumite creatii ale sale sunt: “Ganditorul”, 1880, si “Sarutul”, 1886. Printre sculpturile sale se numara si portrete monumentale ale lui Victor Hugo si Honore de Balzac. La inceputul secolului XX, Rodin era celebru in toata lumea, fiind considerat multa vreme un Michelangelo modern, un titan al sculpturii, o incarnare a fortei inspiratiei de geniu. Chiar si senzualitatea sa prodigioasa era scuzata ca semn al naturii sale olimpiene. Aproape un secol mai tarziu, opiniile critice au devenit mai putin uniforme, atragand atentia asupra unor elemente din opera sa care ii tradeaza experienta timpurie de sculptor decorator si lipsa unei discipline formale. Totusi, Rodin a exercitat o influenta enorma asupra sculpturii, iar numerosii sai elevi din diferite tari (printre care si Constantin Brancusi) au contribuit la raspandirea stilului sau. Majoritatea marilor muzee detin copii ale operelor sale, iar in Paris, Tokyo si Philadelphia ii sunt dedicate muzee speciale.
12 nov 1945 – Politicianul american Cordell Hull primeste Premiul Nobel pentru Pace.
12 nov 1936 – Dramaturgul american Eugene Gladstone O’Neill primeste Premiul Nobel pentru Literatura “pentru puterea, onestitatea si emotiile profunde ale operelor sale dramatice, care intruchipeaza o conceptie originala a tragediei”.
12 nov 1933 – Prima poza cu monstrul din Loch Ness.
12 nov 1901 – Wilhelm Conrad Rontgen primeste primul Premiu Nobel pentru Fizica din istorie gratie “serviciilor extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze X”.
12 nov 1884 – La Timisoara s-a introdus, pentru prima oara in Europa, iluminatul electric al strazilor. S-au pus in functiune 731 de lampi incandescente cu filament de carbune pe strazile Timisoarei in lungime de 59 de kilometri.