1 nov 1972 – A decedat Ezra Weston Loomis Pound, poet american, reprezentant de marca al modernismului literar al secolului XX. In scurt timp s-a impus drept un lider al imagismului si a avut o influenta covarsitoare in lirica anglo-americana, ajutand la promovarea unor scriitori precum James Joyce, Ernest Hemingway, William Butler Yeats, Robert Frost, D.H.Lawrence si T.S.Eliot, caruia i-a editat in mod stralucit poemul “Taramul pierdut” (”he Waste Land”). Dupa Primul Razboi Mondial, a publicat doua dintre cele mai importante poeme ale sale: “Omagiu lui Sextus Propertius” (“Homage to Sextus Propertius”) in 1919 si “Hugh Selwyn Mauberley” in 1920.
1 nov 1993 – In urma Tratatului de la Maastricht, ia fiinta Uniunea Europeana (UE), o organizatie politica, sociala si economica compusa actualmente din 27 de state.
1 nov 1952 – SUA detoneaza in Insulele Marshall prima bomba cu hidrogen.
1 nov 1931 – Compania Dupont introduce pe piata cauciucul sintetic.
1 nov 1903 – A decedat Theodor Mommsen, istoric si jurist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1902. A fost caracterizat de Juriul Nobelului ca fiind “cel mai mare maestru in viata al timpului nostru in arta redarii istoriei, luand in consideratie mai cu seama monumentala sa <Istorie a Romei>”. Mommsen nu este doar autorul unei cuprinzatoare si valoroase opere istorice, ci si unul dintre primii organizatori ai stiintei istoriei.
1 nov 1894 – Bacteriologul francez Pierre Paul Émile Roux descopera vaccinul impotriva difteriei.
1 nov 1886 – S–a nascut Hermann Broch, celebru prozator si eseist austriac. Printre cele mai importante opere ale sale se numara: “Somnambulii” (“Die Schlafwandler”), 1931 – 1932, o trilogie despre dezintegrarea societatii europene intre 1888-1918 si “Moartea lui Vergiliu” (“Der Tod des Vergil”), 1945, care prezinta ultimele 18 ore din viata lui Vergiliu.
1 nov 1611 – Are loc premiera piesei “Furtuna” (“The Tempest”) de William Shakespeare la Whitehall Palace din Londra.
1 nov 1604 – Are loc premiera piesei “Othello” de William Shakespeare la Whitehall Palace din Londra.
1 nov 1520 – Din cauza unei furtuni teribile de peste 36 de ore, corabiile lui Fernando Magellan au fost impinse intr-o stramtoare localizata in sudul Americii de Sud. Fiind Ziua Mortilor, Magellan o boteaza “Estreito de Todos los Santos”. In zilele noastre este cunoscuta ca “Stramtoarea Magellan”.
1 nov 1512 – Opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine din Vatican a fost prezentata pentru prima data publicului. Michelangelo a lucrat timp de patru ani la zugravirea boltei Capelei Sixtine, o suprafata de aproape 500 de metri patrati, depunand un efort istovitor. A renuntat la ajutoarele pe care le adusese de la Florenta si in cea mai mare parte lucreaza singur. Artistul a fost rugat sa-i picteze pe cei 12 apostoli si cateva ornamente pe tavanul capelei. Dar, cand a inceput lucrul, acesta a conceput un tablou maret si a sfarsit prin a picta mai mult de 300 de figuri. A lucrat la proiect pe o scara inalta si sub presiunea constanta a Papei Iulius al II-lea sa se grabeasca. Proiectul a distrus permanent vederea artistului.