Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 1 ianuarie

Azi, dar candva – 1 ianuarie

1 ian 1897 – S-a nascut Ana Aslan, medic roman specialist in gerontologie, profesor si om de stiinta, membra a Academiei Romane. A infiintat Institutul de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti, in 1952, primul din lume. A fost membra a Academiei de Stiinte din New York, membra a Societatii Nationale de Gerontologie din Chile, membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala, membra de Onoare a Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative. A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital H3. De acest produs anti-imbatranire s-au folosit mari personalitati ca: Charles De Gaulle, Nikita Hrusciov, Indira Ghandi, J. F. Kennedy, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Mao Zedong. Ana Aslan a inventat, in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu, produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980. A primit numeroase distinctii importante, printre care “Merito della Republica” in Italia, Cavaler al Ordinului “Palmes academiques” in Franta, “Crucea de Merit” in Germania, Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Braganca Paulista din Brazilia.

1 ian 1995 – A decedat Eugene Paul Wigner, fizician ungar, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1963.

1 ian 1993 – Conform unui proces politic pasnic cunoscut sub denumirea de “Divortul de Catifea”, Cehoslovacia se imparte in 2 tari independente: Republica Ceha si Slovacia.

1 ian 1939 – S-a nascut Emil Brumaru, prozator si poet roman. Printre operele sale se numara: “Versuri”, 1970, “Cantece naive”, 1976, “Poeme alese”, 2003, “Cersetorul de cafea”, 2004, “Submarinul erotic”, 2005, “Cantec de adolescent”, 2007.

1 ian 1927 – S-a nascut Vernon Lomax Smith, economist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2002 impreuna cu Daniel Kahneman.

1 ian 1916 – Prima transfuzie de sange.

1 ian 1915 – Aspirina devine valabila in forma de tableta. Inainte de aceasta data, medicamentul era folosit sub forma de pulbere.

1 ian 1899 – Se incheie dominatia spaniola in Cuba.

1 ian 1896 – Omul de stiinta german Wilhelm Roentgen anunta public descoperirea razelor X.

1 ian 1895 – S-a nascut americanul John Edgar Hoover, directorul Biroului National de Investigatii (FBI) din 10 mai 1924 pana la moartea sa, in 2 mai 1972.

1 ian 1894 – A decedat Heinrich Rudolf Hertz, fizician german. A produs unde electromagnetice in laborator si le-a masurat lungimea si viteza. A demonstrat ca natura vibratiei lor si capacitatea de reflectie si refractie sunt aceleasi ca in cazul undelor luminoase si al celor de caldura. De asemenea, a demonstrat ca lumina si caldura sunt radiatii electromagnetice. A fost primul care a transmis si a receptionat unde radio. Hertz-ul (Hz), unitatea de masura a frecventei in cicluri pe secunda, ii poarta numele.

1 ian 1868 – S-a nascut Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, prozator roman, membru al Academiei Romane.
 
1 ian 1818 – Este publicat romanul “Frankenstein”  al scriitoarei britanice Mary Shelley.

1 ian 1804 – Haiti devine independenta fata de Franta.

1 ian 1801 – Este creat Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

1 ian 1782 – A decedat Johann Christian Bach, compozitor german, fiul cel mic al lui Johann Sebatian Bach. Incepand cu 1756 a trait in Italia, lucrand la catedrala din Milano. In 1762 a devenit compozitor la Teatrul Regal din Londra, unde a ramas pentru tot restul vietii. A fost profesorul de muzica al reginei Charlotte. In 1766 s-a casatorit cu soprana Cecilia Grassi, neavand copii. A scris circa 50 de simfonii, 35 de concerte pentru clape si multa muzica de camera. Muzica sa, melodioasa si bine compusa, lipsita de orice influenta a stilului tatalui sau, a devenit totusi prototip al stilului clasic, influentandu-l pe Wolfgang Amadeus Mozart. A decedat si a fost inmormantat in Londra.

1 ian 1502 – Navigatorii portughezi descopera Rio de Janeiro.

1 ian 1449 – S-a nascut Lorenzo de Medici, (nume complet: Lorenzo di Piero de Medici, supranumit “magnificul”), conducatorul Republicii Florentine timp de 23 de ani, in timpul Renasterii italiene. Acei ani reprezinta perioada cea mai stralucita din istoria Florentei pe care el a ridicat-o la nivelul de model al civilizatiei Renasterii si al culturii umaniste. Personalitate complexa, politician stralucit si diplomat neintrecut, a fost, de asemenea, un om de o vasta cultura si un mare protector al literaturii si artelor. Printre artstii protejati de el se numara:  Andrea del Verrocchio, Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio si Michelangelo Buonarroti.

1 ian 404 – Are loc ultima competitie cu gladiatori la Roma.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …