Home / GeopoliticALL / Avocați din întreaga lume elaborează un plan pentru incriminarea distrugerii ecosistemului

Avocați din întreaga lume elaborează un plan pentru incriminarea distrugerii ecosistemului

Articol redactat de Mihai Boș

Un grup de magistrați de rang înalt au demarat elaborarea unui plan de incriminare a ecocidului – distrugerea ecosistemelor planetei – , inițiativă care atrage deja sprijin din țările europene și națiunile insulare aflate în situații de risc din cauza creșterii nivelului mării, potrivit The Guardian.

Inițiativa este coordonată de Profesorul Philippe Sands de la University College London și de Florence Mumba, fost judecător la Curtea Penală Internațională.

Scopul este acela de a elabora o definiție concretă a ecocidului, completând astfel și alte infracțiuni precum crime împotriva umanității, crime de război sau genocid.

Proiectul, propus de ”Fundația Stop Ecocid” la cererea parlamentarilor suedezi, a fost inițiată luna aceasta în contextul aniversării a 75 ani de la deschiderea proceselor crimelor de război din Nuremberg ale liderilor naziști din 1945.

Mai multe insule din Oceanele Pacific și Indian au susținut inițiativa la întâlnirea anuală a statelor membre ale Curții Penale Internaționale din decembrie anul trecut.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut, de asemenea, ideea iar guvernul belgian a promis sprijinul.

Curtea Penală Internațională, cu sediul în Haga, a promis anterior că va prioritiza rezolvarea crimelor precum „distrugeri ale mediului înconjurător”, „exploatarea resurselor naturale” sau „deposedarea ilegală” de pământ.

Mumba, judecător la tribunalul pentru Khmerii Roșii și judecător la Curtea Supremă din Zambia, a declarat: „Recunoașterea ecocidului ca fiind crimă la nivel internațional poate fi importantă pentru că responsabilitatea individului sau a statului pot fi reglementate astfel încât să se echilibreze balanța pentru supraviețuirea atât a naturii, cât și a umanității” 

Jojo Mehta, de la Fundația Stop Ecocide, a declarat pentru The Guardian: „În cele mai multe cazuri, ecocidul este, probabil, o infracțiune corporativă. Încriminarea la CPI înseamnă că statele care au ratificat apartenența la această entitate trebuie să o introducă în legile naționale”

Mehta a precizat că o problemă ar fi stabilirea punctului în care legea intră în vigoare. ”Tăierea unui singur copac nu este suficientă”, a explicat aceasta. „Trebuie să implice distrugere în masă, sistematică sau răspândită pe suprafețe largi”, a adăugat Mehta. ”Probabil vorbim despre defrișările din Pădurea Amazoniană la o scară largă, pescuitul în apele marine adânci sau deversarea petrolului. Vrem să le plasăm la același nivel ca atrocitățile investigate de CPI”.

Din grupul de 13 specialiști din întreaga lume face parte și Tuiloma Neroni Slade din Samoa, fost judecâtor la CPI. Aceștia plănuiesc să finalizeze proiectul la începutul anului viitor.

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …