Home / Politica si... / Alegeri / Soarta alegerilor prezidențiale din Afganistan rămâne incertă după întreruperea auditului ONU

Soarta alegerilor prezidențiale din Afganistan rămâne incertă după întreruperea auditului ONU

afganistanAlegerile prezidențiale din Afganistan ar trebui să marcheze primul transfer pașnic de putere al țării, pentru care au fost trimiși supraveghetori de la ONU care să asigure buna desfășurare a votului. Cei doi candidați și-au retras însă observatorii de la auditul Națiunilor Unite desfășurat miercuri, care ar fi trebuit să rezolve criza provocată de faptul că Abdullah Abdullah și Ashraf Ghani își revendică amândoi victoria, informează The Guardian.

Auditul a fost mediat de către Statele Unite pentru a asigura primul transfer de putere pe cale pașnică din Afganistan, dar ultimul incident a ridicat din nou îngrijorări cu privire la tulburările ce ar putea să apară, poate chiar declanșarea unor noi lupte, într-o țară care deja rezistă cu greu atacurilor talibanilor.

“Am boicotat procesul de audit de astăzi pentru că este lipsit de valoare pentru noi”, a spus auditorul lui Abdullah, Fazel Ahmad Manawi. Câteva ore mai târziu, Organizația Națiunilor Unite a cerut echipei lui Ghani să-și retragă observatorii din motive de echitate și pentru mai multă prudență. “La baza acestei cereri a fost o realizare că auditul nu trebuie să aibă doar integritate, trebuie să fie văzut de toți afganii ca imparțial”, a declarat președintele adjunct al ONU, Nicholas Haysom.  “Vom continua să îndemnăm ambii candidați la participare deplină în proces, dar vom aborda îngrijorările lor fie că se vor întoarce sau nu.”

Oficialii implicați în acest audit spun să este probabil ca Ghani să fie declarat președinte. Din 14 iunie când au avut loc alegerile, Secretarul de Stat american John Kerry a efectuat două vizite în Afganistan pentru a atenua tensiunile și a-i convinge pe cei doi rivali să colaboreze. Oficialii americani au purtat discuții de urgență cu Abdullah, imediat după ce acesta și-a retras reprezentanții de la audit.

Echipa lui Abdullah încearcă să convingă ONU să nu ia în calcul buletinele de vot considerate frauduloase, în speranța că așa își va mări șansele de câștig. Echipa Abdullah spune că a avertizat Națiunile Unite să adopte reguli mai stricte de anulare a buletinelor de vot nule, altfel nu va recunoaște legitimitatea deciziei ONU.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *