Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 16 și 17 iulie în lume- Medvedev a avertizat împotriva oricărei tentative de anexare a Crimeii de către Ucraina sau Occident, Papa Francisc va întâlni comunitatea nativă din Canada, iar Iranul a acuzat SUA de conducerea politicii eșuate de ,,Iranofobie”

Au fost 16 și 17 iulie în lume- Medvedev a avertizat împotriva oricărei tentative de anexare a Crimeii de către Ucraina sau Occident, Papa Francisc va întâlni comunitatea nativă din Canada, iar Iranul a acuzat SUA de conducerea politicii eșuate de ,,Iranofobie”

Material realizat de Mircea Cuciureanu și Doina Bulearcă

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat că orice atac sau tentativă de anexare a Crimeii venită din partea puterilor vestice sau a Ucrainei va declanșa un răspuns demn de „Ziua Judecății”, relatează Reuters. Medvedev a mai adăugat că poziția guvernului de la Kiev și a Occidentului, de a nu recunoaște Crimeea drept teritoriu rus, reprezintă „o amenințare sistematică” pentru Moscova. Declarațiile fostului lider de la Kremlin vin în urma unor zvonuri precum cărora peninsula din Marea Neagră ar putea fi atacată prin intermediul unor rachete americane HIMARS. Crimeea a fost anexată în 2014, ca acțiune a Kremlinului în urma unor proteste la scară largă care au avut ca scop înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Răspunsul Rusiei a fost disproporționat, ducând la anexarea peninsulei din Marea Neagră și la crearea entității separatiste „Republica Populară Donețk”, în regiunea Donbas.

Papa Francisc a declarat că vizita sa de săptămâna viitoare din Canada va gravita în jurul comunităților afectate de sistemul școlilor rezidențiale, conform Reuters. Liderul spiritual a confirmat că această călătorie va fi un „pelerinaj al penitenței”, urmând să ia parte la cel puțin cinci întâlniri cu comunitățile de nativi. „Din păcate, în Canada mulți creștini, printre care și membri ai unor ordine religioase, au contribuit la politica de asimilare culturală care în trecut a dus la o grava deteriorare a vieților nativilor”, a declarat Papa în cadrul adresei săptămânale din Piața Sfântul Petru din Roma. Vizita este văzută ca o asumare formală a responsabilității de către Biserica Catolică, într-un efort de a „vindeca răul” din trecut, dar și de a asigura că un asemenea genocid cultural nu va mai fi posibil vreodată.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din Iran, Nasser Kanani, a acuzat Statele Unite ale Americii de „Iranofobie” și de incitare a tensiunilor în Orientul Mijlociu prin vizitele desfășurate, raportează Al Jazeera. Kanani a mai adăugat că „SUA încearcă să creeze tensiuni și crize în regiune prin politica eșuată de Iranofobie”. Făcând referire la principalul aliat al Washingtonului din Orientul Mijlociu, Israel, purtătorul de cuvânt s-a referit la Statele Unite drept „accesoriul principal ce permite ocuparea teritoriilor palestiniene, crime zilnice ale regimului împotriva palestinienilor și apartheid”. În cadrul summit-ului din Jeddah, Joe Biden a reiterat angajamentul SUA față de Orientul Mijlociu și lumea arabă, specificând că „nu ne vom retrage ca să lăsăm un gol ce va fi umplut de China, Rusia și Iran”.  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a concediat procurorul-șef și directorul serviciului de securitate al statului, relatează Euronews. Zelenski a citat numeroase cazuri de trădare din partea personalului angajat în cele două instituții. Președintele a adăugat că „mai mult de 60 de angajați ai biroului de procuratură și ai serviciului de securitate ale statului au rămas pe teritoriile ocupate și lucrează împotriva statului nostru. Acest tip de crime împotriva fundațiilor securității statului și legăturile înregistrate între forțele de securitate ucrainene și serviciile speciale ruse ridică îngrijorări serioase despre liderii lor.”

Summitul G20 al celor mai puternice economii mondiale s-a încheiat cu puține înțelegeri legate de politici, raportează Radio France International. Miniștrii finanțelor din statele G20 au anunțat că vor aborda insecuritățile legate de inundații și datorii  în creștere la întâlnirea care a avut loc în Indonezia pe parcursul a două zile. De asemenea, au ajuns la un consens legat de rezolvarea crizei securității alimentare. Printre subiectele discutate a fost și criza de securitate din Ucraina, state precum China, India și Africa de Sud neaducând un aport mare la dialoguri. Miniștrii de finanțe rus și ucrainean au participat virtual la discuții, cel din urmă cerând „sancțiuni mai severe și specifice” împotriva administrației de la Kremlin. 

Joe Biden a infirmat declarațiile ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, conform cărora președintele american nu l-ar fi acuzat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MBS) de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, informează Al Jazeera. Al-Jubeir a menționat în cadrul unui interviu pentru Fox News că „președintele american a menționat angajamentul SUA față de respectarea drepturilor omului […], însă acest element face parte din agenda tuturor președinților americani”. Ministrul de externe a specificat faptul că Biden nu a menționat nicio posibilă legătură între ucidere lui Jamal Khashoggi și MBS. Aceste declarații vin la un moment cheie pentru relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită, astfel încât Washingtonul caută normalizarea relațiilor în Orientul Mijlociu și parteneriate stabile, ce gravitează în jurul petrolului și gazelor naturale.

Un avion cargo ce transporta armament s-a prăbușit în Grecia, confirmă oficialii greci, relatat de BBC. Avionul transporta aproximativ 11 tone de muniție și armament, printre care și mine terestre. Încărcătura avea ca destinație finală Bangladesh, aeronava prăbușindu-se după ce decolase din Serbia și se îndrepta spre Iordania. Localnicii de pe o rază de doi kilometri de la locul impactului au fost sfătuiți să nu părăsească locuințele, în timp ce armata elenă, experți în armament și lucrători ai Comisiei Elene pentru Energie Atomică monitorizează situația îndeaproape. Până la momentul de față nu au fost identificate exact toate tipurile de armament transportate, purtătorul de cuvânt al armatei confirmând că situația este sub control, însă a fost observat un praf alb, neidentificat încă. Avionul este monitorizat pentru a evita escaladarea situației și pentru a verifica conținuturile încărcăturii pentru posibile armate interzise.

Oficialii ghanezi au confirmat primele două cazuri de virus Marburg, soldate cu decesul pacienților, relatează BBC. La momentul actual, 98 de persoane sunt în carantină și suspectate de infecție. Simptomele includ dureri de cap, febră, dureri musculare și sângerare. În majoritatea cazurilor, infectarea cu acest virus este fatală. Șansele de supraviețuire cresc dacă pacienții sunt hidratați și simptomele specifice sunt tratate. Mai mult, virusul se transmite prin consumul cărnii unei specii de lilieci și lichide corporale. Autoritățile au avertizat cetățenii să nu se apropie de peșteri și să găteasca orice produse din carne corespunzător anterior consumului.

Cetățenii filipinezi stabiliți în afara țării cumpără cărți despre fostul dictator Ferdinand E. Marcos, relatează CNN. Scopul pe care îl urmăresc este conservarea istoriei și documentarea regimului destructiv al acestuia, care a durat 21 de ani. Fiul dictatorului, Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr., se află pe punctul de a-și asuma putereadupă câștigarea alegerilor  din luna mai. Marcos Jr. nu a oferit nici o declarație publică legată de abuzurile asupra drepturilor omului, corupția și furturile din timpul regimului de 21 de ani. Jurnalista Raissa Robles a primit cereri de a printa din nou cartea pe care a publicat-o despre victimele legii marțiale impuse în timpul regimului. Robles a mai adăugat că unele persoane cumpără cinci sau zece exemplare o dată. Frica cetățenilor este că Marcos Jr. va încerca să „rescrie” istoria din timpul regimului tatălui său. 

Armata israeliană a lansat atacuri cu rachetă în Fâșia Gaza, relatează Euronews. Atacul a avut loc la câteva ore după ce președintele Joe Biden a părăsit teritoriul israelian în urma vizitei de stat. Oficialii israelieni au declarat că atacul urmărea distrugerea „unui loc de fabricare a armelor deținut de organizația Hamas. O declarație din partea Forțelor de apărare israeliene (IDF) a adăugat că „Obiectivul militar atacat este format dintr-un complex subteran care conține materii prime folosite pentru fabricarea rachetelor. Atacul asupra acestui obiectiv va întârzia și submina în mod semnificativ capabilitățile de consolidare a forțelor Hamas.” Agenția de presă palestiniană Wafa a declarat că rachetele au fost țintite lângă o stațiune turistică în Sheikh Ijjileen, dar atacul s-a soldat doar cu daune materiale, fără victime. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …