Conform oficialilor din Statele Unite, forțele americane se confruntă cu provocări, în timp ce președintele Barack Obama se gândește la un atac aerian asupra teroriștilor islamici din Siria, se îngrijorează de sistemul de apărarea din Siria și se teme că soldații ar avea arme antiaeriene, relatează Reuters.
Pentagonul a început să pregătească un asalt asupra teroriștilor din gruparea Statului Islamic, după ce au postat săptămâna trecută un videoclip macabru în care arăta decapitarea jurnalistului american James Foley. Oficialii anunță că au fost făcute recent deliberări de echipa de securitate națională de a îndrepta campania militară către Statul Islamic, de la Irak la Siria.
Nu se știe exact cât de curând vor avea loc atacurile, însă documentarea lui Obama despre Siria au ridicat așteptările oamenilor că va aproba atacurile și nu va da înapoi ca anul trecut, după ce a amenințat că va ataca forțele președintelui sirian Bashar al-Assad. ,,Există tot felul de dezavantaje și riscuri care ar putea arăta că atacurile aeriene asupra Siriei nu sunt o idee bună,” a declarat Aaron David Miller, fost consilier din Orientul Mijlociu al administrațiilor republicane și democratice. ,,Dar asta nu înseamnă că nu vor avea loc.”
Sistemul de apărare aerian construit de ruși din Siria este o altă îngrijorare. A rămas neatins de mai mult de trei ani de la războiul civil.
Assad ar putea să nu îl folosească, ținând cont că el ar avea un avantaj într-un asalt al SUA. El s-a străduit să evite avansările grupului al-Qaida, care a preluat trei baze militare din nord-estul Siriei în ultimele săptămâni. El ar putea să înfrunte răzbunarea Statelor Unite împotriva oricărei intervenții guvernamentale într-o campanie aeriană a SUA.
Cea mai mare îngrijorare a Occidentului este armamentul antiaerian pe care și le-ar fi luat teroriștii. ,,Zborul aeronavelor deasupra Siriei este foarte diferit decât deasupra Irakului,” a spus Eric Thompson, analist senior al studiilor strategice la Centrul de Analize Navale. ,,Există mai multe arme antiaeriene sofisticate, unele sunt chiar în mâinile celor de la ISIS.”
Într-un raport recent, Small Arms Survey, un grup de cercetare independent cu sediul la Geneva, a detaliat un tip de sisteme de lansare de rachete care se află în mâinile teroriștilor. Cunoscute ca și MANPAD, unele au fost furate din rezervele guvernului, în timp ce altele au fost duse din alte surse din diferite țări.
Pentagonul a ascuns de public că nu are toate informațiile despre mișcările și capacitățile teroriștilor din gruparea Statul Islamic, limitare ce a fost evidentă în încercarea eșuată de a-l salva pe Foley în iulie.
Dronele, armele alese de Obama în lupta împotriva al-Qaidei în Pakistan și Yemen, ar putea fi folosite, dar mai mult pentru supraveghere decât atacuri. Fiindcă există riscul de a greși ținta și accidente, forțele americane preferă să manevreze dronele în același timp cu operativele serviciilor secrete.
Folosirea criptării de către liderii Statului Islamic în comunicări este foarte sofisticată și nu pot fi descoperiți, conform oficialilor SUA care sunt familiari cu tacticile grupului. Ca rezultat, liderii Statului Islamic, precum Abu Bakr al-Baghdadi, pot fi greu de găsit.