Schimbări majore se preconizează pe scena politică din Brazilia odată cu alegerile pentru președinție de pe 5 octombrie. Marina Silva a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în rândul alegătorilor odată cu dispariția tragică a candidatului desemnat inițial, Eduardo Campos, iar șansele ca aceasta să devină viitorul președinte al Braziliei sunt tot mai mari. Acest eveniment ar marca o triplă premieră: prima femeie președinte și prima de culoare a țării, cât și primul șef de stat ecologist din lume, scrie The Guardian.
Conform statisticilor de dinaintea alegerilor, Marina Silva și-a triplat cota de popularitate în rândul alegătorilor pentru coaliția pe care o reprezintă la alegeri și se preconizează că va ieși pe locul după primul tur de scrutin, din 5 octombrie, urmând să o învingă pe contracandidata Dilma Rouseff în turul al doilea organizat trei săptămâni mai târziu. Provenită dintr-o familie săracă de etnie mixtă din Amazon, Silva este o reprezentantă a principalelor trei grupuri etnice ale Braziliei: printre strămoșii ei se numără indieni autohtoni, coloniști portughezi și sclavi africani. La recensământ, Silva s-a declarat „de culoare”, lucru cu adevărat excepțional pe scena politică braziliană, dominată de albi. De asemenea, pe această scenă femeile sunt reprezentate doar într-o măsură neglijabilă. Alessandro Alvarez (Partidul Socialist Brazilian) a declarat în acest sens: „Este foarte important pentru Brazilia să aibă un președinte de culoare, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite cu Barack Obama. Ar însemna un pas uriaș pentru țara noastră împotriva discriminării. ”
Silva a avut o copilărie grea într-o familie săracă ce nu i-a asigurat nicio educație până la vârsta de 16 ani, când a învățat să citească. A supraviețuit malariei și hepatitei și a lucrat ca menajeră. Ajutată de preoți catolici, a început să se implice în activități sociale, a urmat o facultate și a devenit activist. De mai mult de 10 ani este cunoscută în Brazilia ca unul dintre cei mai fervenți activiști ai Verzilor. A început să lucreze împreună cu Chico Mendez la elaborarea unor proiecte ecologice pentru zona Amazonului cu scopul de a reduce defrișările, proiecte pe care le-a implementat în timpul mandatului de Ministru al Mediului în Brazilia între 2003 și 2008. Jurnalistul Altino Machado, care a cunoscut-o pe Marina Silva în urmă cu 30 de ani în cadrul unui grup de teatru, a declarat: „Dacă va învinge, Marina va fi cel mai verde președinte din istorie, primul președinte de culoare în Brazilia și primul președinte născut în zona Amazonului. Și-a demonstrat până acum calitățile de ecologist și protector al Amazonului. Este de asemenea o personalitate care acționează conform eticii, care nu a căzut niciodată pradă corupției, un lucru extrem de rar în Brazilia, unde tot timpul au loc scandaluri.”
În programul său electoral ce numără 250 de pagini, făcut public vineri la São Paolo, Silva încearcă să împace dorințele fiecărei părți a coaliției pe care o reprezintă: dezvoltarea unei economii bazate pe reutilizarea energiei (Partidul Ecologist) și dezvoltarea sectorului de afaceri (Partidul Social Brazilian). Pe frontul de mediu, programul propune o diversificare a surselor de energie, respectiv promovarea utilizării energiei solare și eoliene, creșterea producției de etanol și susținerea hidroenergiei (proces care în prezent asigură până la trei sferturi din energia electrică în Brazilia). Schimbarea ar putea fi una dramatică dacă Silva va câștiga alegerile, însă în prezent programului propus de aceasta îi lipsește specificitatea. În discursul său de 20 de minute de la São Paolo aceasta a declarat: „Dezvoltarea bazată pe reutilizarea energiei este o tendință care se poate observa în China, India și pretutindeni în lume. Dacă am să câștig, bineînțeles că voi face din Brazilia un simbol al acestei tendințe. Sigur că nu suntem singurii, dar avem un potențial uriaș.”
Programul propus de Silva a atras desigur și critici. Unii se tem că Silva va deveni social-conservativă drept consecință a religiei sale evanghelice și va interzice prin urmare avortul și mariajul între persoanele de același sex. Germano Marino, președintele Asociației Homosexualilor din Acre, a declarat că o va vota pe Silva, în ciuda religiei sale: „Cred că ea este ceea ce îi trebuie societății noastre. În principiu cred că va deschide dialogul pentru ca noi să putem avea mai multe drepturi. Marina nu și-a manifestat niciodată opoziția față de comunitatea gay.”
Totuși victoria lui Silva e departe de a fi sigură. În luna rămasă până la alegeri se pot întâmpla multe răsturnări de situație, așa cum a fost moartea lui Eduardo Campos, care i-a asigurat Marinei Silva popularitatea în rândul alegătorilor. Situația din prezent se arată în favoarea candidatei, care se bucură de susținerea unor grupuri diverse: ecologiști, protestatari sau experți financiari.