Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Australia permite depozitarea unei cantităţi enorme de nămol în apropierea Marii Bariere de Corali

Australia permite depozitarea unei cantităţi enorme de nămol în apropierea Marii Bariere de Corali

Seabed_Barrier+Reef_Sea_ThinkstockAutoritatea de supraveghere a Marii Bariere de Corali a Australiei a permis vineri ca milioane de metri cubi de pământ dragat să fie aruncate în apropierea recifului cu scopul de a crea cel mai mare port de cărbune din lume. Acest permis le dă ocazia unei firme din India și uneia care aparţine miliardarei australiene Gina Rinehart, să extindă portul Abbot Point, relatează The Telegraph.

Cu toate acestea, ecologiștii, oamenii de știință și operatorii turistici sunt împotriva acestui plan, fiindcă le este teamă că lucrările vor afecta coralii și algele și că ar împovăra traficul de vapoare prin parcul marin Patrimoniul Mondial.  Însă Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, o agenție guvernamentală independentă care protejează reciful, a luat la cunoștință aceste îngrijorări, iar potrivit declaraţiei președintelui autorității, Russell Reichert, îi liniștește pe aceștia, acea zonă nu conține recife de corali și alge pe care lucrările ar putea să le distrugă.

Autorizația îi permite lui „North Queensland Bulk Ports Corp” să arunce materialul dragat în reciful parcului marin pentru adâncirea portului Abbot Point în două terminale plănuite de Adani Enterprises și GKV-Hancock, o întreprindere comună între conglomeratul GKV al Indiei și cercetarea firmei Hancock a lui Rinehart. În ciuda acestei permisiuni încă nu este clar cât de curând va începe operaţiunea de dragare deoarece planurile celor de la Adani și GKV-Hancock au fost amânate din cauza fluctuaţiilor preţului cărbunelui și eforturilor Chinei de a renunța la folosirea acestui tip de combustibil pentru a combate smog-ul.

Autoritatea parcului marin a impus acestora condiții stricte în acest permis, incluzând interzicerea distrugerii mediului zonelor aflate la 12 mile depărtare față de locul pus la dispoziție, și a cerut corporației portului să caute și alte zone pentru depozitarea nămolului. Potrivit The Telegraph, dacă tot pământul dragat ar fi aruncat într-un singur, mormanul ar avea o înălţime mai mare decât Marea Piramidă din Giza, din Egipt.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *