Separatiștii pro-ruși din Donețsk susțin că nu vor părăsi clădirea guvernului regional, sfidând autoritățile de la Kiev și amenințând noua hotărâre internațională legată de Ucraina, stabilită la Geneva, informează BBC.
Reprezentantul separatiștilor a declarat că guvernul de la Kiev este “ilegal”, așa că ei nu vor pleca până cand acesta nu este înlăturat. Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana și Statele Unite stabiliseră cu puțin timp în urmă ca grupurile ilegale de militanți din Ucraina să părăsească clădirile oficiale. Înțelegerea a fost stabilită la Geneva.
Părțile implicate au stabilit ca grupurile militare ilegale din Ucraina să fie dizolvate, iar cele ce au ocupat clădirile oficiale să fie dezarmate și înlăturate. Miniștrii de externe au stabilit de asemenea grațierea tuturor protestatarilor anti-guvernamentali.
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a susținut cu precauție înțelegerea de la Geneva. Acesta a amenințat însă cu impunerea unor noi sancțiuni asupra Rusiei de către SUA și aliații săi dacă situația din zonă nu se îmbunătățește. Situația încordată continuă în Ucraina de Est, unde separatiștii – mulți dintre ei înarmați – au ocupat clădirile oficiale din cel puțin nouă orașe.
Alexander Gnezdilov,reprezentantul autointitulatei Republicii Populare a Donețsk-ului, susține că grupul său va evacua clădirea guvernului doar atunci când guvernul “ilegal” de la Kiev va părăsi parlamentul și administrația prezidențială. Un alt lider al protestelor a declarat că separatiștii vor pleca doar dacă demonstranții pro-UE din Piața Maidan din Kiev – inițiatoriii protestelor în urma cărora Victor Ianukovici, un aliat al Moscovei – a fost înlăturat, vor renunța la obiectivul lor. Separatiștii pro-ruși au declarat: “Nu putem accepta valorile impuse de guvernul militar de la Kiev,noi avem propriul nostru trecut eroic din al Doilea Război Mondial,noi suntem ursul rusesc ce se trezește. “
Adresându-se parlamentului ucrainean vineri, prim-ministrul interimar, Arseniy Iaţieniuk, a declarat că o grațiere generală a fost pregătită pentru separatiștii ce vor renunța la arme și vor părăsi clădirile oficiale, sfătuindu-i să facă acest lucru cât mai repede. “Rusia a fost determinată să condamne extremismul și a fost de acord că grupurile de bandiți ar trebui să predea armele și să elibereze locurile. Așa că eliberați-le! Timpul vostru s-a sfârșit .Vă rugăm să observați imediat actul semnat de ministrul Rusiei și să lăsați Ucraina în pace! “, a declarat acesta.
Ceva mai târziu autoritățile, ucrainiene interimare au trecut la un ton mai conciliator, făcand apel într-o transmisie televizată la unitatea națională și promițând să ia în considerare unele dintre cererile protestanților din Est.
Între timp, în Rusia, ziarele de vineri și-au dedicat paginile declarațiilor susținute de Putin în cadrul unei emisiuni televizate de patru ore, în loc să fie preocupate de deciziile luate la Geneva. Putin a declarat: “Nu trebuie să vă îngrijoreze asemenea lucruri! “. Vladimir Putin a fost aplaudat în mod constant pe parcursul transmisiunii live, în timpul căreia a cerut o fermă garanție a securitații și drepturi egale pentru vorbitorii de limba rusă din Ucraina. Acesta a declarat că speră să nu fie nevoit să își exercite dreptul de a trimite trupe rusești în Ucraina. În prezent se crede ca Moscova a trimis mii de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina.
Câteva ore mai târziu, la Washington, președintele Obama își exprima scepticismul cu privire la menținerea înțelegerii din partea Rusiei. “Speranța mea este ca în următoarele zile sa vedem consecințele înțelegerii, dar având în vedere atitudinea Rusiei din trecut mă îndoiesc sincer de asta”, a declarat Barack Obama.
Ucraina se află într-o criză continuă de când președintele Ianukovici a fost înlăturat în februarie. Rusia a anexat apoi Peninsula Crimeea-ce aparține Ucrainei dar o majoritate de etnici ruși,într-un act ce a provocat indignare pe plan internațional.