Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă în fața reședinței prim-ministrului pakistanez, Nawaz Sharif, pentru a-l determina pe acesta să își dea demisia. Acest eveniment se petrece ca urmare a eșecului acestuia de a negocia o soluție în privința crizei politice actuale din Pakistan, relatează Reuters.
Întreaga țară a fost cuprinsă de proteste pe parcursul ultimelor două săptămâni. Liderii protestelor, Imran Khan și Tahir ul-Qadri, au spus că nu se vor opri până ce Sharif nu își va da demisia. Acesta din urmă a declarat sâmbătă că nu are nicio intenție să își părăsească funcția. Liderii protestatarilor au cerut o investigație în legătură cu uciderea a 10 susținători ai președintelui în timpul unor confruntări cu poliția ce au avut loc în iunie în Lahore, capitala provinciei pakistaneze Punjab.
Peste 8000 de protestatari, dintre care unii înarmați cu bâte, s-au adunat în seara zilei de vineri în fața Parlamentului, supravegheați de patrule de poliție. Armata pakistaneză a intervenit în această săptămână în încercarea de a dizolva revolta. Pakistanul este o putere nucleară cu aproximativ 180 de milioane de locuitori, condusă de armată de-a lungul a mai mult de jumătate din întreaga sa istorie. Sharif a devenit dușmanul armatei pakistaneze odată cu încercarea de a consolida conducerea țării în mâinile civililor și de a îmbunătăți relațiile cu Afganistan și India, iar ultimul conflict i-a acordat armatei ocazia să îl excludă pe președinte din implicarea în chestiuni de securitate și politică externă.
Este puțin probabil ca implicarea armatei în protestele curente să îi liniștească pe protestatari, însă le oferă lui Khan și Qadri o ocazie de a pune capăt protestelor cu onoarea nepătată, fără a obține însă ce își doresc, dat fiind că cei doi lideri sunt apropiați ai armatei pakistaneze.