Argentina a intrat în incapacitate de plată pentru a doua oară în ultimii 13 ani, după ce discuțiile din New York cu deținătorii de obligațiuni ai unui fond de investiții de risc au eșuat. Investitorii așa-numitului ”vulture fund” (”fond al vulturilor” – n.r.) au cerut să li se returneze suma întreagă de 1,3 miliarde de dolari (766 milioane de lire sterline) pentru acțiunile pe care ei le dețin, conform BBC.
Autoritățile argentiniene au declarat că nu poate să facă așa ceva, și i-a acuzat de folosirea problemei cu datoriile pentru a-și face un profit mare. Ministrul Economiei al Argentinei, Axel Kicillof, a menționat miercuri seara că investitorii au respins ultima ofertă a guvernului. ,,Din nefericire, nu s-a ajuns la nici o înțelegere și Republica Argentina va fi iminent incapabilă să-și plătească datoriile,” a spus Daniel Pollack, intermediarul cazului numit de curte, într-o declarație făcută miercuri seara.
Analiștii anunță că incapacitatea de a-și plăti datoriile va exacerba problemele economiei aflate în recesiune a Argentinei. Totuși, efectul nu se va compara cu consecințele declinului economic din 2001-2002, când conturile au fost înghețate pentru a opri verificarea bâncilor și protestele violente de pe străzi care au condus la milioane de morți. ,,Consecințele incapacității de plată nu sunt previzibile, dar sigur nu sunt pozitive,” a adăugat domnul Pollack.
Președintele Cristina Fernandez de Kirchner a descris pe minoritatea deținătorilor de obligațiuni ca pe niște vulturi, incluzând Aurelius Capital Management și NML Capital. Liderul de la Buenos Aires i-a acuzat pe aceștia că profită de problemele cauzate de datoriile Argentinei pentru a acumula profituri mari.
Curțile de judecată din SUA au blocat plățile către alți deținători de obligațiuni care au încheiat înțelegeri separate cu Argentina până când se va ajunge la un acord pentru plata datoriilor către fondurile care trebuie să-și recupereze sumele datorate.
Ministrul Kicillof a declarat că după ce va reveni în Argentina, va face tot posibilul pentru ca statul să rezolve o problemă pe care o caracterizează ca fiind total nedreaptă. Acesta a repetat că Argentina nu ar putea să plătească fondurile speculative fără a avea o clauză în care va putea să renegocieze cu deținătorii, care au acceptat noi înțelegeri asupra datoriilor.