Fiii a trei miniștri din guvernul de la Ankara și cel puțin alți 34 de aliați ai premierului turc au fost arestați în cadrul unei operațiuni considerată de analiști drept cea mai mare lovitură asupra autorității prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan de la protestele în masă de vara trecută, informează The Guardian.
Arestările au vizat persoane din rândul administrației Erdogan, ca primarul cartierului Fatih din Istambul, vărul unui oficial din biroul național al AKP, precum și oameni care conduc afaceri imobiliare sau din domeniul construcțiilor, suspectați de corupție, luare de mită și fraudarea unor licitații.
Deși a refuzat să comenteze cazul arestărilor, invocând ancheta în curs de desfășurare, premierul Erdogan a declarat în cadrul unei ceremonii din orașul Konia că: ”Nicio forță din umbră, din interior sau din exterior nu ne va indica linia pe care trebuie să o urmăm.”, informează Le Monde. În schimb, deputatul Engin Altay, membru al Partidului Republican al Poporului a declarat, potrivit aceleiași surse, că în urma acestui scandal, cel mai mare din istoria Turciei, premierul ar trebui să demisioneze.
Arestările reprezintă o lovitură pe care o primește guvernul de la Ankara cu puțin timp înainte de începutul unui an electoral care va debuta cu alegerile locale din luna martie. ”Campaniile electorale ale candidaților AKP sunt toate bazate pe proiecte de construcție și dezvoltare care sugerează că Turcia se află într-un progres continuu.(…)Faptul că același guvern este acum acuzat de corupție exact în aceste sectoare este cel mai rău prejudiciu posibil înainte de alegeri.”, explică pentru The Guardian sociologul Yasar Adanali.
Mulți comentatori au speculat că valul de arestări surpriză are legătură cu conflictul din ce în ce mai aprins dintre guvernul AKP și mișcarea islamistă moderată condusă de Fethullah Gulen. Pentru mai mult de un deceniu, mișcarea Gulen a fost un important aliat al lui Erdogan, insă tesiunile au izbucnit în 2012 când procurorii au încercat să îl rețină pe Hakan Fidan, un fost consilier al lui Erdogan, devenit mai târziu șef al serviciilor secrete. Ancheta a fost blocată de premier, însă mulți susținători ai acestuia au fost de părere că investigația a fost condusă de un sistem judiciar influențat de ”guleniști”.
De asemenea, conflictul dintre cele două părți s-a amplificat luna trecută, când Erdogan a anunțat că va închide mai multe instituții private de susținere școlară, în care mișcarea Gulen a facut investiții masive.
Recep Tayyip Erdogan se află, așadar, într-o situație delicată, în contextul în care după alegerile locale din martie 2014 este programat un scrutin prezidențial la care actualul premier dorește să candideze.