Premierul grec Antonis Samaras a anuntat ca recesiunea de sase ani a tarii pe care o guverneaza se va incheia in 2014, iar Grecia a devenit intre timp „o insula de stabilitate” intr-o regiune tot mai putin stabila. Declaratia lui Samaras a avut loc in cadrul unui targ comercial, la Salonic, in contextul unei noi serii de proteste de strada indreptate impotriva masurilor dure de austeritate si a situatiei economice critice din Grecia, potrivit BBC.
Pana acum, Grecia a primit ajutoare financiare in valoare de 240 miliarde de euro, fiind nevoita sa accepte in schimb masuri dure de reducere a cheltuieilor publice si de reforma. Intre timp, economia greaca s-a diminuat cu 23%, iar rata somajului a crescut alarmant, iar protestele de strada de la Atena si din alte orase au devenit o scena obisnuita pentru societatea elena.
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au previzionat o contractie de 4,2% a economiei Greciei in 2013, fata de o scadere cu 6,4% in 2012. Cu toate acestea, premierul grec a anticipat ca procentul cu care economia greaca va scadea in acest an este „unul mult mai mic decat s-a anticipat”. De asemenea, Samaras a tinut sa introduca in discursul sau termenul de „Grecovery”, pentru a sublinia revenirea anticipata a economiei, in locul termenului „Grexit”, care simboliza o iesire iminenta din zona euro a Greciei.
Chiar daca Antonis Samaras a tinut sa isi incheie discursul intr-o nota patriotica, precizand ca cinci-sase ani de recesiune nu pot anula 3000 de ani de istorie glorioasa, protestele anti-guvernamentale nu au incetat. Sfarsitul de saptamana din Grecia a fost marcat de un miting de amploare, pentru sustinerea a cateva mii de angajati in sistemul public care isi vor pierde serviciul ca urmare a aplicarii masurilor de austeritate, precum si a temerilor ca o parte dintre companiile de securitate interna ar putea sa fie inchise.