Autorităţile din Sri Lanka au anunţat organizarea unui recensământul care va colecta informații cu privire la decese, persoane dispărute și pagube materiale produse între anii 1983-2009, în timpul războiului civil din această ţară. Ancheta vine pe fondul presiunii internaționale asupra crimelor în masă comise asupra civililor la sfârșitul conflictului din Sri Lanka.
Summitul Commonwealth-ului desfăşurat în această lună în Sri Lanka a fost umbrit de cererile de investigare a crimelor de război. Acuzaţiile asupra atrocităţiilor comise de guvern au început chiar după ce armata din Sri Lanka a învins rebelii mişcării separatiste Tigrii Tamili în mai 2009.
Guvernul a negat cu înverșunare astfel de acuzații și insistă că este pe calea reconcilierii. Rebelii au fost, de asemenea, acuzaţi de abuzuri. Guvernul a anunţat miercuri, printr-o declaraţie oficială că responsabilii vor efectua un recensământ pe întreaga insulă pentru a determina pagubele umane şi materiale pe parcursul celor aproape trei decenii de război. “Acest recensământ, care trebuie să fie finalizat în termen de șase luni va fi lansat joi, 28 noiembrie.” Aproximativ 16.000 de oficiali vor vizita casele familiilor afectate pentru a colecta informații, în conformitate cu declaraţiile administraţiei de stat, relatează Daily News .
Anunțul a venit după ce Sri Lanka a găzduit un summit Commonwealth dominat de proteste referitoare la cum sunt tratate minorităţiile hinduse. Liderii din India, Mauritius și Canada au boicotat evenimentul. Ceea ce a atras în mod special atenţia a fost ultima perioadă a războiului atunci când civilii au fost izolaţi într-o fâşie îngustă de pământ de pe coasta de nord-est – ambele părți fiind acuzate de atrocități comise în această zonă. ONU susţine că este posibil ca mai bine de 40.000 de civili tamili să fi fost uciși.
Președintele Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, a respins apelurile summitului din noiembrie care solicitau o anchetă independentă în presupusele crime de război, declarând că țara are nevoie de mai mult timp pentru a vindeca rănile provocate de războiul civil.
Mass media din Sri Lanka susţine că această decizie a statului de a investiga numărul morţilor civili de pe parcursul războiului vine ca o necesitate a raportului său intern ,,Lecţii învăţate şi Comisii de reconciliere”, Lessons Learnt and Reconciliation Commission (LLRC), publicat în noiembrie 2011. Grupurile pentru drepturile omului spun însă că LLRC se înşeală profund şi că nu a furnizat nici o responsabilitate pentru atrocitățile comise de guvern în timpul războiului. Guvernul insistă, totuşi, că rapoartele Comisiei vor face dreptate.