Home / Politica si... / Criza / Analiză Reuters: Georgia se teme de consecinţele crizei din Ucraina şi cere UE şi NATO să acţioneze împotriva Rusiei

Analiză Reuters: Georgia se teme de consecinţele crizei din Ucraina şi cere UE şi NATO să acţioneze împotriva Rusiei

Georgia UkraineAflați ei înșiși într-o relație tensionată cu Rusia, după războiul din 2008, georgienii cred astăzi că evenimentele din Ucraina vor avea o influență considerabilă asupra situației din țara lor și cer Uniunii Europene și NATO să reacționeze cu fermitate la anexarea Crimeei de către Moscova, se arată într-o analiză publicată de Reuters.

Sute de georgieni au participat în ultima perioadă la proteste organizate în semn de sprijin pentru Kiev, văzând în evenimentele din Ucraina o oglindire a propriei încercări de a stabili legături mai strânse cu Uniunea Europeană, se menționează în textul citat. ”Rezultatul crizei ucrainene definește viitorul libertății, securității și suveranității Georgiei”, este de părere Helen Khoshtaria, un analist politic independent din Tbilisi, citat de Reuters.

După o serie de afirmații formulate cu reținere, pentru a nu supăra prea tare Rusia, Parlamentul georgian a adoptat pe 6 martie o rezoluție prin care critică politica Moscovei față de Ucraina și face un apel la NATO și UE pentru a accelera procesul de integrare a fostei republici sovietice din Caucaz. ”Actele agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare serioasă nu numai pentru Ucraina, dar și pentru Georgia și pentru întreaga Europă”, se precizează  în rezoluție. În cazul în care comunitatea internațională nu va reuși să împiedice măsurile luate de Moscova, ”acest lucru va fi un mesaj că (…) acțiunile Rusiei nu au costuri reale, iar Rusia va fi încurajată să finalizeze formarea «Uniunii Sovietice», care va include și Georgia”, avertizează Helen Khoshtaria, potrivit Reuters.

În timp ce Moscova susține că locuitorii din Crimeea și-au exercitat dreptul la autodeterminare, premierul georgian, Irakly Garibashvili, a declarat la Washington că speră ca guvernele occidentale să transmită Rusiei un mesaj clar bazat pe ideea că nicio țară terță nu poate influența aspirațiile statelor din regiune, care încearcă să-și îndeplinească propriile obiective în materie de alianțe.

Georgia speră într-o cooperare mai aprofundată cu Washington și Bruxelles. De altfel, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic organizat la Vilnius în luna noiembrie, atât Georgia, cât și Republica Moldova au parafat un acord privind comerțul și alte forme de cooperare cu blocul comunitar, acord care ar trebui semnat până la sfârșitul acestui an. Liderii UE au hotărât însă recent ca acordul să fie semnat până în luna iunie din cauza temerilor că Federația Rusă ar putea face presiuni asupra celor două foste republici sovietice.

Nu ar fi prima ocazie cu care Moscova apelează la constrângeri în ceea ce privește Georgia. În 1991, după ce statul din Caucaz și-a obținut independența, Rusia a impus sancțiuni comerciale Georgiei și a sprijinit mișcările separatiste din zonă. Măsuri care au culminat cu războiul din 2008 din regiunile Osetia de sud și Abhazia, controlate și astăzi de Moscova.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *