Secțiile de vot s-au deschis duminică în Ucraina în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, primele de după alegerea ca președinte a lui Petro Poroșenko și care ar trebui să consolideze mandatul acestuia. Noua direcție pro-occidentală ar trebui să pună capăt conflictelor separatiste din est, dar ar putea să alimenteze tensiunile cu Rusia, fiind de așteptat ca noul legislativ să fie cel mai eurofil din istoria post-independență a țării.
UPDATE: Partidele de pro-europene au obținut circa 70% din voturile alegătorilor, potrivit sondajelor exit-poll citate de Reuters și BBC. Astfel, Blocul Poroșenko pare a fi obținut cele mai multe mandate, după ce a primit 22 la sută din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iațeniuk, cu 21%. Dintre partidele pro-europene au mai obținut mandate mișcarea Samopomici, 11%, precum și partidul naționalist Svoboda, dar și formațiunea fostului premier Iulia Timoșenko, fiecare cu câte 6%.
Milioane de oameni au ieșit să-și exprime opțiunea în primul scrutin parlamentar de la protestele din iarna trecută care au dus la înlăturarea lui Victor Ianukovici și au îndreptat Ucraina spre o nouă direcție occidentală. Președintele Poroșenko a declarat că aceste alegeri au rolul de a pune bazele noii orientări democratice.
Chiar dacă majoritatea partidelor sunt pro-Europa, nu înseamnă că sunt unite. Scena politică din Ucraina este profund divizată. Poroșenko a declarat că este necesară crearea unei majorități pentru a susține agenda europeană și a rupe trecutul sovietic al țării. „Fără o astfel de majoritate în parlament, programul președintelui va rămâne doar pe hârtie”, a spus el. Poroșenko ar trebui să fie în măsură să unească partidele democratice, precum Frontul Popular al prim-ministrului Arseny Yatseniuk, dar și alte formațiuni.
„Avem o oportunitate unică pentru prima dată să obținem un parlament ucrainean care ar duce Ucraina spre Europa și spre NATO”, a declarat liderul Partidului Radical, Oleh Lyashko. Fostul prim-ministru Iulia Timoshenko, rivala lui Poroshenko, a declarat că Ucraina trebuie să devină „o țară europeană pașnică și de succes” în onoarea „patrioților” căzuți în protestele din iarna trecută.
Participarea la vot era de 40% la ora locală 16:00, cu patru ore înainte ca urnele să se închidă. Pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor, președintele a făcut o vizită neașteptată în Donbass, regiune măcinată de conflictele cu insurgenții pro-ruși. În toată regiunea de est, secțiile de votare sunt păzite de soldați înarmați cu puști automate și purtând veste anti-glonț. În Donețk și Luhansk, aproximativ trei milioane de oameni nu vor lua parte la vot pentru că refuză să recunoască legitimitatea acestui scrutin și intenționează să organizeze propriile alegeri luna viitoare.