Home / Politica si... / Alegeri / Alegerile pentru independența Scoţiei – un semnal de alarmă pentru Europa?

Alegerile pentru independența Scoţiei – un semnal de alarmă pentru Europa?

britainUrmează ca o națiune mică din nordul Marii Britanii să își voteze independența printr-un referendum pașnic, în luna septembrie a acestui an. Ar trebui să îi pese lumii de acest lucru în condițiile în care situația din Ucraina a readus în actualitate ecourile Războiului Rece şi a provocat o împărţire între Vest şi Est, se întreabă Reuters.

Scoția și-a demonstrat importanţa în istorie de-a lungul secolelor, oferindu-i lumii pe Adam Smith, părintele economiei, motorul cu aburi, penicilina și televiziunea. Iată care sunt motivele pentru care ar trebui să acordăm atenție alegerilor ce urmează să se desfășoare pe 18 septembrie, în urma cărora Marea Britanie ar putea să piardă o populație de 5,3 milioane de scoțieni. Specialiștii se întreabă dacă există posibilitatea ca Scoția independentă să adere la Uniunea Europeană. Un semn de întrebare ce rezultă de aici este dacă restul Marii Britanii va rămâne parte a Uniunii Europene.

Scoțienii sunt mai pro-europeni decât englezii și în condițiile în care vor decide să realizeze secesiunea, în alegerile planificate de statul britanic pentru 2017 în legătură cu continuarea Marii Britanii ca stat-membru al Uniunii Europene, aceștia nu vor avea niciun cuvânt de spus.

Statele Unite au fost rezervate în a declara poziția lor față de Scoția, însă și-au manifestat clar de mai multe ori dorința de a vedea Marea Britanie la baza UE, informează Reuters. Independența Scoției ar afecta de asemenea și situația politică din restul țării. Opoziția de centru-stânga a Partidului Laburist are 41 de membri în parlamentul din Westminster, ca reprezentanţi ai Scoției, în timp ce conservatorii de centru-dreapta au un singur membru provenind din Scoţia. Astfel, Partidul Labourist pierde șansele de a ieși câștigător la următoarele alegeri.

Pentru investitori, independența Scoției ridică multe semne de întrebare. Ce parte din datoria Marii Britanii va prelua Scoția? Vor menține lira sterlină ca și monedă? Ce parte din rezervele de petrol din Marea Nordului vor reveni Scoției? Va adopta Scoția o politică fiscală diferită? Ceea ce este cert însă este faptul că fără Scoția, Regatul Unit va coborî de pe poziția a șasea în topul celor mai mari puteri economice ale lumii. Acest fapt duce la problema menținerii Marii Britanii în Consiliul de  Securitate al ONU, în condițiile în care marile puteri economice au cea mai mare influență.

Marea Britanie are patru submarine, pe care există rachetele nucleare Trident, ce operează în  baza navală Faslane din Scoția. Partidul Național din Scoția vrea ca aceasta să fie mutată cât mai curând din viitorul stat independent. Reprezentantul Ministerului Apărării a declarat că o asemenea mișcare ar costa miliarde de lire, ar duce la pierderea a mii de locuri de muncă și ar crea resentimente la nivel internațional, mai ales în contextul relației încordate dintre NATO și Rusia.

Europa privește cu atenție situația din Marea Britanie, dar cu cel mai mare interes o face Spania. Guvernul de la Madrid a refuzat să permită Cataloniei să susțină alegeri cu privire la o posibilă independență, în noiembrie, dar cu toate acesta regiunea a stabilit să continue ceea ce și-a propus printr-un refendum care cel mai probabil nu va fi recunoscut. Transformarea Scoției în stat independent i-ar impulsiona însă pe catalani să-şi continue demersurile pentru obţinerea independenţei. Acesta este unul dintre motivele pentru care oficialii de la Bruxelles i-au avertizat pe scoțieni că aderarea lor la UE este un lucru dificil.

Independența scoțiană ar putea o influență negativă şi în Irlanda de Nord, regiune marcată de conflictele de ordin religios dintre protestanți și catolici, aceştia din urmă dorind o reunificare cu Irlanda. Așadar, ruperea de Marea Britanie a Scoției ar putea duce la o viitoare orientare spre dreapta în Marea Britanie, la un nivel crescut de incertitudine din partea investitorilor, la probleme legate de apărarea națională, ar putea stimula regiuni precum Catalonia și Irlanda de Nord să invoce dreptul la autodeterminare și să inițieze demersuri pentru secesiune.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *