Agențiile internaționale umanitare au recunoscut că au plătit organizația terorista al-Shabab pe timpul foametei din Somalia în 2011. Al-Shabab a păstrat mare parte din ajutoarele primite, distrbuind doar intr-o mică masură și populației flămânde. O parte din aceste organizații intervin, chiar și astazi, in zonele controlate de aceștia, relatează BBC.
Seceta, care a cauzat foametea în urma căreia peste 250.000 de oameni au murit, a determinat o criză a refugiaților, mii de oameni plecând de pe teritoriile controlate de gruparea teroristă.
Această grupare militară, apropiată de al-Qaida, a dezvoltat un program de monitorizare a tuturor agențiilor internaţionale care au oferit ajutoare, inclusiv prin înființarea unui Birou pentru Coordonare Umanitară.
De asemenea, militanţii islamişti au promis mai multă mâncare localnicilor dacă vor spiona aceste Organizații. Unii agenți care au lucrat in zonă spun că erau obligați să semneze formulare speciale prin care iși asumau să se abțina de la unele activitați religioase și sociale.
Unele asociaţii umanitare au fost nevoite să aibă de-a face cu acest birou, chiar dacă riscau să intre în ilegalitate, din cauza legilor anti-terorism care interzic contacte cu grupuri precum al-Shabab. În ultimii doi ani, forțele pro-guvernamentale au alungat militanții al-Shabab din marile orașe ale Somaliei, însă această grupare islamista incă mai controlează câteva orașe, precum și zonele rurale din sudul Somaliei.