Agenția de monitorizare a alegerilor din Afghanistan se confruntă cu o serie de probleme, precum lipsa de fonduri și lipsa de oficiali pentru fiecare provincie, ce ar putea rămâne nerezolvate până la alegeri. Astfel, procesul de vot ar putea fi pus în pericol, sistemul fiind deja suspectat de fraude în alegerile din 2009, informează Reuters.
Deși candidații pentru președinție și-au început campaniile care se vor desfăşura timp de două luni, agenția care ar trebui să supravegheze alegerile încă nu este pregătită. Reprezentanţii acesteia declară că nu au primit mai nimic din fondurile promise din partea ONU, iar acest lucru le-a dat planurile peste cap.
Motivul pentru care banii încă nu au ajuns în mâinile organizației se datorează unei noi decizii prin care ONU nu transmite fondurile până când nu sunt aleși oficialii care trebuie să se ocupe de fiecare provincie în parte.
Oficialii ONU spun că au făcut tot ce au putut pentru a-i ajuta pe aceștia, însă întârzierile sunt cauzate de politicienii din Afganistan și de sistemul politic prost organizat. Nici până acum reprezentanţii agenţiei de monitorizare nu au reușit să organizeze vreo secție de votare, iar acest lucru pune în pericol alegerile.
O altă problemă ce ar surveni în urma alegerilor ține de opinia populației, care este divizată din punct de vedere etnic. De exemplu, se poate ca președintele ales în mod democratic să nu fie acceptat de una sau mai multe grupări etnice, fapt care ar diviza și mai mult populația și ar crește riscul unui război civil, având în vedere că și trupele străine de menținere a păcii sunt pe cale de a fi retrase.