Presedintele rus, Vladimir Putin, a inchis agentia de presa de stat, RIA Novosti si postul de radio, Vocea Rusiei, potrivit unui decret postat pe site-ul Kremlinului. In locul RIA Novosti va fi creata agentia de stiri internationale, Rossia Segodina (Russia Today), informeaza BBC News.
Seful administratie de la Kremlin, Serghei Ivanov, a declarat ca masura este luata pentru ca institutia sa devina mai eficienta din punct de vedere economic. Agentia, care va fi dizolvata si reorganizata ca Agentia Internationala de Stiri Russia Today, trebuie „sa faca uz mai rational de banii publici” si sa fie mai eficienta, a afirmat oficialul rus, citat de BBC News.
In urma deciziei anuntate de Kremlin, jurnalistii de la RIA Novosti au reactionat spunand ca “masura este cea mai recenta dintr-o serie de schimbari in peisajul presei din Rusia, care pare sa indice o intarire a controlului statului intr-un sector media deja prea puternic reglementat”, potrivit unui text publicat pe site-ul agentiei si citat de Reuters.
Analizand modul in care jurnalistii de la RIA Novosti si-au exercitat profesia pana acum, Daniel Sandford, corespondentul BBC la Moscova, afirma: „De cand Vladimir Putin se afla la conducerea Rusiei, RIA Novosti a incercat sa produca stiri echilibrate pentru publicul sau rus si international si in ciuda faptului ca era detinuta de stat, agentia a reflectat punctele de vedere ale opozitiei si a abordat subiecte delicate pentru Kremlin”.
La conducerea noii agentii se va afla prezentatorul de televiziune, Dmitri Kiselev, sustinator al Kremlinului si cunoscut pentru declaratiile sale controversate. Una dintre afirmatiile sale ce nu a trecut neobservata a fost aceea ca homosexualilor ar trebui sa li se interzica sa doneze sange, iar organele lor nu ar trebui folosite pentru transplant. Unul dintre scopurile pe care Kiselev le urmareste odata cu instalarea sa in fruntea noii institutii de presa este imbunatatirea imaginii Rusiei. „Intarirea unei atitudini corecte fata de Rusia, ca o tara importanta in lume, si una cu intentii bune – aceasta este misiunea noii structuri pe care o voi conduce”, a precizat Kiselev, potrivit Reuters.
Conform analistilor, misiunea despre care vorbeste Dmitri Kiselev nu va face decat sa consolideze puterea pe care Vladimir Putin o are asupra presei, prin limitarea surselor de informatii la care are acces poporul rus, in conditiile in care cele mai multe canale de televiziune din tara sunt fie controlate, fie loiale statului.
Decizia lui Vladimir Putin nu a ramas fara ecou in presa internationala. Astfel, corespondentul BBC la Moscova afirma ca „acum agentia este preluata de brand-ul Russia Today, care pentru rusii simpatizanti ai opozitiei este mai degraba un purtator de cuvant al guvernului, oferind informatii atent selectate, cu o partinire clara pentru Kremlin. Cuvantul „propaganda” – care nu lipseste niciodata de pe buzele opozantilor Kremlinului atunci cand discuta despre posturile de televiziune controlate de stat – este folosit si acum pentru a descrie noua agentie de stiri.” In timp ce analistul politic, Pavel Salin, citat de Reuters, catalogheaza schimbarea din presa rusa drept o victorie a conservatorilor, in conditiile in care editorul-sef al RIA Novosti, liberala Svetlana Mironyuk, va fi inlocuita cu un prezentator de televiziune acuzat de remarci homofobe.
Decretul semnat de Putin nu va avea nicio consecinta asupra celorlalte doua agentii de presa importante din Rusia, cea privata, Interfax si Itar-Tass, detinuta de stat. Agentia RIA Novosti a fost creata in 1941, dupa atacul german impotriva Uniunii Sovietice si transmite stiri in limba rusa si in alte 14 limbi.