Home / Politica si... / Alegeri / Cele 2 luni de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din Afganistan debutează cu incidente

Cele 2 luni de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din Afganistan debutează cu incidente

11candidCampania electorală pentru alegerea următorului președinte al Afganistanului a început în această duminică, relatează  The  Guardian. Campania va dura două luni și reprezintă speranța oamenilor pentru un viitor stabil al țării, după ce actualul preşedinte Hamid Karzai îşi încheie cel de-al doilea mandat şi nu mai are dreptul să candideze.

Deși este abia la început, competiția electorală a fost deja afectată de violențe și înșelătorii. Dacă totuși lucrurile vor merge bine, în aprilie, când vor avea loc alegerile, se va produce primul schimb de putere pașnic din istoria țării.

Organizarea alegerilor este un test pentru Afganistan, stat confruntat cu numeroase probleme precum sărăcia populației și furia insurgenților, ce persistă de peste un deceniu în ciuda intervențiilor internaționale.

„Unsprezece candidați, campanie electorală și democrație. Mă simt optimist cu privire la Afganistan”, a spus  Wazhma Frogh, unul dintre criticii vehemenți ai guvernului.

Cu toate acestea, talibanii au promis că vor încerca să disturbe alegerile, pe care le-au catalogat ca pe o „pierdere de timp”. Cu o zi înainte de începerea campaniei, doi bărbați au fost asasinați în orașul Herat. Abdullah Abdullah, candidatul cu cele mai mai șanse de câștiga alegerile, a declarat că cei doi oameni făceau parte din echipa sa de campanie. „Atacul a venit într-un moment critic pentru Afganistan”, a spus Jan Kubis, reprezentantul ONU la Kabul. „Acest act laș constituie o intimidare violentă a candidaților și nu poate fi tolerat.”

În urma acestui incident au fost luate măsuri pentru protecția candidaților. Fiecare dintre cei 11 candidați dispune de câte 3 mașini blindate și 36 de gărzi de corp pe toată durata desfășurării campaniei, iar sâmbătă se vor întâlni cu membrii Comisiei Electorale pentru a discuta despre problemele de securitate.

Candidații variază de la un moderator de talk-show, la un fost pilot de avion, până la un extremist islamist care l-a invitat pe Osama bin Laden în Afganistan și care are un grup de insurgenți în Filipine numit după el. Dacă nici unul dintre ei nu reușește să obțină 50% din voturi la votul din 5 aprilie, lucru foarte probabil, se va desfășura un al doilea tur de scrutin.

De o astfel de amânare a rezultatului se tem puterile străine, care speră că noul lider va semna un nou acord prin care trupele americane să rămână pe teritoriul afgan.

După negocierea acordului bilateral de securitate, președintele Karzai a surprins pe toată lumea prin refuzul său de a semna pactul. Fără acest acord, Afganistanul nu va mai primi un ajutor în valoare de mai multe milarde dolari, atât de neesar într-o țară ce are numeroase probleme economice.

Președintele deține foarte multă putere și nu se confruntă cu o opoziție reală în Parlament. Din acest motiv cursa electorală va fi foarte intensă, iar majoritatea candidaților au anunțat deja că au organizat echipe de monitorizare în ziua alegerilor pentru a nu se frauda votul.

Costul campaniei este limitat la 10 milioane de afgani, aproximativ 200.000 de dolari americani, însă într-o țară plină de contracte ilicite și comerț cu opiu, este puțin probabil că bugetul va fi respectat. Campania de două luni se încheie pe 2 aprilie, apoi urmează o „perioadă de tăcere”, pentru a le acorda timp alegătorilor să cântărească opțiunile până în ziua votului, programat pe 5 aprilie.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *