Un gest de curtoazie adresat actriţei iraniene Leila Hatami de către preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob, a provocat furia activiştilor pro-islamişti din Iran, care au cerut ca aceasta să fie pedepsită prin biciuire pentru încălcarea legilor Islamului, scrie The Telegraph. Hatami, care a făcut parte din juriul celei de-a 67-a ediţii a festivalului de la Cannes, a fost condamnată inclusiv de mai multe oficialităţi din Iran după ce i-a permis lui Gilles Jacob să o sărute pe obraz, gestul fiind considerat o ofensă în cultura islamică atunci când este comis între persoane care nu sunt înrudite.
„Studenţii Hizbullah”, un grup universitar apropiat de Garda Revoluţionară – o structură religioasă care are rolul de a apăra revoluţia islamică din Iran şi care este subordonată ayatollahului Ali Khamenei, şeful suprem al statului – a înaintat o plângere autorităţilor judiciare din Iran împotriva actriţei, cunoscută prin rolul din pelicula „A Separation” (în regia lui Asghar Fahradi) , care a obţinut premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2012.
Potrivit site-ului de ştiri controlat de Garda Revoluţionară, Tasnim News, organizaţia Studenţilor Hizbullah a cerut ca Hatami să fie biciuită pentru că „se sărută cu un bărbat străin”. Pedeapsa maximă pentru cine se face vinovat de o astfel de ofensă poate să ajungă până la 50 de lovituri de bici. Legislaţia islamică din Iran stipulează că un bărbat şi o femeie care nu sunt înrudiţi nu îşi pot manifesta vreun tip de afecţiune în public. Mai mult, o femeie nu trebuie să-şi expună vederii părul. Actriţa iraniană a purtat o eşarfă în jurul gâtului, însă nu şi-a acoperit creştetul capului. „Subsemnaţii, care suntem un grup de fraţi şi surori studenţi musulmani, cerem secţiei juridice dedicată aspectelor culturale şi mediatice să o pedepsească pe Leila Hatami pentru actul păcătos de a săruta un bărbat străin în public, care conform articolului 638 al Justiţiei Islamice Penale se pedepseşte cu închisoarea”, se arată în petiţie. „Mai mult, acţiunea acestei vedete de film a afectat sentimentele religioase ale mândrei şi martiricei naţiuni iraniene şi prin urmare cerem şi pedepsirea prin biciuire, aşa cum este prevăzut în lege”, se mai arată în plângerea studenţilor islamişti.
Preşedintele festivalului, Gilles Jacob, a încercat să diminueze însemnătatea gestului care a declanşat întregul scandal, descriindu-l ca pe „un obicei obişnuit în Occident”, după ce acesta a fost acuzat la rândul său că a insultat condiţia femeii din Iran. „Am sărutat-o pe obraz pe doamna Hatami. La acel moment, pentru mine ea a reprezentat întregul cinema iranian, apoi a redevenit ea însăşi în clipa următoare. Controversa bazată pe un obicei normal din Occident este lipsită de sens”, a mai explicat Jacob. Totodată, presa conservatoare din Iran a acuzat că gestul a reprezentat „un afront adus decenţei femeilor din Iran”. La rândul său, Hossein Nushabadi, adjunctul ministrului culturii, a caracterizat apariţia lui Hatami de la Cannes drept una „nepotrivită” şi „împotriva perceptelor noastre religioase.” „Femeia iraniană este simbolul castităţii şi al inocenţei”, a mai declarat acesta.
La o zi de la declanşarea scandalului, actriţa iraniană a fost nevoită să ofere o serie de explicaţii, cerându-şi totodată scuze autorităţilor de la Teheran. „Îmi pare foarte rău pentru că am rănit sentimentele anumitor oameni”, a precizat Leila Hatami într-o scrisoare adresată vineri organizaţiei cinematografice din Iran, preluată şi de agenţia de stat. Hatami a ţinut să sublinieze totodată respectul pentru regulile islamice privind comportamentul în public, adăugând că preşedintele festivalului, Gilles Jacob, „a uitat despre aceste reguli, şi din cauza vârstei”. „Gestul meu preventiv de a-i strânge mâna a fost inutil”, a declarat aceasta, explicând gestul sărutului pe obraz pe care l-a primit de la Jacob. „Cu toate că mă simt ruşinată să ofer astfel de explicaţii, nu am de ales să detaliez acest lucru pentru cei care nu înţeleg că am fost prinsă într-o situaţie fără ieşire. În ochii mei, el (Gilles Jacob – n.r.) reprezintă ceea ce poate însemna pentru mine un bunic care este în acelaşi timp şi o gazdă”, a mai scris Hatami.
Leila Hatami are 41 de ani şi provine dintr-o familie de cineaşti – este fiica fostului regizor iranian Ali Hatami, ea trăind de asemenea în Iran. În 2012, filmul „A Separation”, în care Hatami avea unul din rolurile principale, a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film străin. La Cannes, Leila Hatami a fost una dintre cele cinci prezenţe feminine ale juriului pentru Palme D’Or, alături de actriţele Do-Yeon Jeon şi Carole Bouquet sau regizoarele Sofia Coppola şi preşedinta juriului, Jane Campion.