Pe 5 aprilie vor avea loc alegeri prezidențiale în Afganistan, moment care ar trebui să marcheze primul transfer de putere din istoria țării făcut în mod pașnic și democratic. Totuși, cu doar câteva zile înaintea scrutinului apar voci care susțin cu îngrijorare că niciunul dintre candidați nu va aduce schimbări semnificative în viața femeilor afgane, în ciuda declarațiilor făcute de cei care s-au înscris în cursa electorală.
”Femeile sunt folosite ca o armă politică”, susține activista Najla Ayubi, reprezentantă a Afganistanului în cadrul Asia Fundation. ”(Femeile) sunt pe primele locuri în ordinea de zi a tuturor acestor oameni puternici (…) pentru că dacă nu vorbesc despre ele, ei nu primesc sprijin”, explică Ayubi.
Exprimându-și scepticismul cu privire la soarta femeilor din Afganistan odată cu alegerea unui nou președinte, Najla Ayubi spune că deși au ocupat de-a lungul timpului diferite funcții în guvern, niciunul dintre cei cinci candidați care au șanse să câștige alegerile nu s-a arătat dispus să ia măsuri care să vizeze egalitatea de șanse între femei și bărbați sau să lupte cu fundamentaliștii. Ayubi susține că discursurile candidaților conțin doar vorbe goale, rostite pentru a obține voturi și pentru a încânta comunitatea internațională. În acest context, actviștii ar trebui să pună la punct o strategie pentru a-l determina pe viitorul președinte afgan să ia măsuri serioase în ceea ce privește drepturile femeilor. ”Trebuie să ne pregătim să-i presăm să facă ce-și dorește societatea civilă și ce au nevoie femeile. Trebuie să luptăm”, a declarat Najla Ayubi, citată de The Guardian.
În schimb, Soraya Sobhrang, comisar pentru drepturile femeilor în cadrul Afghanistan Independent Human Rights Commission susține că există un candidat care, dacă ar deveni președinte, ar putea îmbunătăți situația femeilor afgane. Este vorba despre Ashraf Ghani Ahmadzai, care a lucrat la Banca Mondială și a fost ministru de Finanțe și care ar fi prezentat deja o serie de planuri privind modul în care va sprijini drepturile femeilor în primele 100 de zile ale mandatului său.
De la căderea regimului taliban, în 2001, în Afganistan au existat unele îmbunătățiri în materie de drepturi ale fameilor. Egalitatea de gen este acum înscrisă în Constituția țării, femeilor li s-a permis să lucreze și să candidaze pentru locuri în Parlament, milioane de fete sunt acum înscrise la școală, iar în 2009 a fost adoptată o lege privind eliminarea violenței împotriva femeilor. Totuși, situația este departe de a fi una stabilă. În luna decembrie, datele ONU arătau că numărul de cazuri raportate de violență împotriva femeilor a crescut, însă rata condamnărilor sau a urmăririlor penale în astfel de situații a râmas la un nivel foarte scăzut. În plus, în acest an, Parlamentul afgan a adopatat o lege care interzicea ca persoanele înrudite să depună mărturie una împotriva celeilalte, o modalitate prin care se legaliza violența domestică. În cele din urmă, după valuri de critici, legea a fost blocată de președintele Hamid Karzai.
Luna trecută, ambasadorul UE la Kabul, Franz-Michael Mellbin, declara că Afganistanul a rămas cel mai rău loc din lume pentru o femeie, criticând administrația Karzai pentru incapacitatea de a lua măsuri suficient de puternice împotriva opoziției conservatoare.