Home / Politica si... / Corporatii / Acord între Google și Comisia Europeană, după o lungă anchetă privind încălcarea principiilor concurenței

Acord între Google și Comisia Europeană, după o lungă anchetă privind încălcarea principiilor concurenței

googleEUGoogle s-a angajat să ia măsuri privind modul în care sunt afișate în rezultatele de căutare serviciile competitorilor săi, punând astfel capăt unei anchete de trei ani a Comisiei Europene în legătură cu practicile anticoncurențiale ale gigantului online, informează Reuters.

Google, care domină piața de căutare online din Europa, a ajuns la un acord cu executivul de la Bruxelles, acceptând să afișeze serviciile a trei concurenți în cadrul rezultatelor de căutare, alături de propriile servicii. În ultimii ani, Comisia Europeană a suspectat gigantul IT că își promovează produse și servicii în detrimentul celor ale concurenților. ”Vom face schimbări importante în maniera în care Google operează în Europa. Lucrăm cu Comisia Europeană pentru a rezolva problemele care au apărut”, a declarat Kent Walker, un purtator de cuvânt al companiei, citat de Euractiv.fr.

Prin această înțelegere pe care trebuie să o respecte în următorii cinci ani, Google evită o amendă de 5 miliarde de dolari.

Comisarul european pentru Concurență, Joaquin Almunia susține, potrivit France 24, că măsurile promise de Google ”răspund preocupărilor exprimate de Comisie” cu privire la posibilele practici anticoncurențiale ale gigantului web. În 2010, Uniunea Europeană a început să investigheze compania americană în urma unei plângeri a mai multor competitori ai Google, printre care și Microsoft, care susțineau că liderul căutărilor pe internet profită de poziția sa dominantă pe piața din Europa pentru a promova propriile servicii, fără a acorda aceeași vizibilitate soluțiilor concurente.

Joaqiun Almunia a declarat că va accepta recentele concesii ale Google fără consultarea reclamanților, decizie ce a stârnit un val de critici. Astfel, serviciile germane de cartografiere online, Euro-Cities au anunțat că intenționează să depună plângere la instanțele de judecată în acest sens. ”Anunțul de astăzi lasă încă multe întrebări fără răspuns. Vom continua să luăm măsuri legale cu privire la practicile în materie de afaceri ale Google, în Germania și, dacă este necesar și la instanțele UE”, a avertizat directorul executiv al companiei, potrivit Reuters.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *