Home / Statele Lumii / Coreea de Sud

Coreea de Sud

COREEA DE SUD

Coreea de Sud

 

 

 

 

 

 

Drapelul țării: alb cu un simbol yin-yang (roșu în sus și albastru în jos) in centru; exista cate o trigrama diferită în fiecare colț al campului alb (din vechiul I Ching – Cartea Schimbarilor); drapelul național coreean se numește Taegukki; albul este o culoarea tradițională coreeana și reprezintă pacea și puritatea; sectiunea albastra reprezinta fortele cosmice negative ale yin, iar rosul simbolizeaza forțele pozitive ale yang; fiecare trigrama (kwae) denotă unul dintre cele patru elemente universale, care impreuna exprima principiul mișcării si al armoniei.

 

ISTORIC: Un stat coreean independent sau o colecție de state au existat aproape încontinuu pentru mai multe milenii. Între unificarea inițială din secolul al VII-lea – din trei state coreene predecesoare – până in secolul al XX-lea, Coreea a existat ca un singur stat independent. În 1905, după Războiul Ruso-Japonez, Coreea a devenit un protectorat al Japoniei imperiale, iar în 19010 a fost anexată ca o colonie. Coreea și-a redobândit independența după predarea Japoniei în fața Statelor Unite în 1945. După cel de-al Doilea Război Mondial, o Republică a Coreii (ROK) a fost formată în partea de sud a peninsulei Coreea, în timp în nord a fost instaurat un guvern cu model comunist (DPRK). În timpul Războiului din Coreea (1950-1953), trupele armate americane și ale ONU au luptat alături de soldați din Republica Coreea de Sud pentru a apăra sudul Coreei de atacurile Coreei de Nord ajutată de China și Uniunea Sovietică. Un armistițiu a fost semnat în 1953, împărțind peninsula printr-o zona demilitarizata situată în jurul paralelei 38. După aceste evenimente, Coreea de Sud a reușit o relansare economica rapida, cu o creștere a venitului pe cap de locuitor de 17 ori mai mare fata de cea a Coreii de Nord. În 1993, Kim Young-sam a devenit primul președinte civil al Coreei de Sud după 32 de ani de comandă militară. Preşedintele Kim Dae-jung (1998-2003) a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 2000 pentru contribuţiile sale la democraţia din Coreea de Sud şi pentru “Politica Soarelui” de implicare în Coreea de Nord. Preşedintele Park Geun-hye, fiica fostului preşedinte sud-coreean Park Chung-hee, a preluat funcţia în februarie 2013 ca prima femeie lider din Coreea de Sud. În decembrie 2016, Adunarea Națională a adoptat o moțiune de punere sub acuzare împotriva președintei Park pentru presupusa ei implicare într-un scandal de corupție și trafic de influență, suspendând imediat responsabilitățile sale prezidențiale. Punerea sub acuzare a fost confirmată în martie 2017, declanșând alegeri prezidențiale anticipate în mai 2017 câștigate de Moon Jae-in. În martie 2022, procurorul și noul venit politic Yoon Suk Yeol a câștigat președinția cu 73% din totalul de voturi, cea mai mică marjă din istoria Coreei de Sud.

Coreea de Sud este astăzi o democrație modernă în totalitate funcțională. Discordiile și tensiunile cu Coreea de Nord, punctate de provocările militare nord-coreene, lansările de rachete și testele nucleare, au pătruns în relațiile inter-coreene în cea mai mare parte a ultimului deceniu. În ciuda unei perioade de răgaz în perioada 2018-2019 cânnd Coreea de Nord a luat parte la Jocurile Olimpice și Paralimpice de Iarnă din 2018 în Coreea de Sud și la întâlnirile diplomatice la nivel înalt, inclusiv summit-uri dintre SUA-Coreea de Nord, relațiile au început să stagneze începând cu 2023.

 

GEOGRAFIE

Localizare: Asia de Est, jumătatea sudică a Peninsulei Coreea, alăturată Mării Japoniei și Mării Galbene

Coordonate geografice: 37 00 N, 127 30 E

Suprafață totală: 99,720 kilometri pătrați, din care uscat: 96,920 km pătrați si 2,800 km pătrați de ape

Granițe: 237 km

Țări învecinate: Coreea de Nord 239 km 

Țărmuri: 2,413 km 

Ape maritime: 

  • Ape teritoriale: 12 mile marine; între 3 și 12 mile marine în Strâmtoarea Coreei
  • Zonă contiguă: 24 mile marine
  • Zonă exclusiv economică: 200 mile marine

Climat: temperat, cu precipitații mai mari vara decât iarna, ierni friguroase 

Relief: în mare parte dealuri și munți separate de văi, adânci și înguste; câmpii largi în vest, discontinue în est

Altitudini extreme: 

  • Cea mai înaltă: Halla-san, 1.950 m  
  • Cea mai joasă: Marea Japoniei 0 m

Resurse naturale: cărbune, tungsten, grafit, molibden, plumb, hidroenergie 

Notă: localizare strategică în Strâmtoarea Coreea

 

POPULAȚIE

Populație: 51,966,948 (estimare 2023)

Rata natalității: 6,95/1.000 de oameni 

Rata mortalității: 7,28/1.000 de oameni 

Populație urbană: 81.5%

Cele mai mari orașe: Seoul (capitala) 9.988 milioane; Busan (Pusan) 3.472 milioane; Incheon (Inch’on) 2.849 milioane; Daegu (Taegu) 2.181 milioane; Daejon (Taejon) 1.577 milioane, Gwanju 1.528 milioane (2023)

Rata mortalității infantile : 8/100.000 de nașteri vii (2020)

Speranța de viață la naștere: 83.17 ani; bărbați: 80.09 ani, femei: 86.42 ani

Limbi vorbite: Coreeană, Engleză

Grupuri etnice: omogene

Religii: creștini 27.6 % (protestanți 19.7%, romano-catolici 7.9%), budiști 15.5%, fără religie 56.9% (recensământ din 2015)

Notă: mulți oameni continuă să practice cel puțin unele tradiții și practici confucianiste

 

POLITICA

Numele țării: 

Forma convențională lungă: Republica Coreea

Forma convențională scurtă: Coreea de Sud

Forma locală lungă: Taehan-min’guk

Forma locală scurtă:  Han’guk

Etimologia numelui țării: derivat din numele chinezesc pentru Goryeo, care a fost dinastia coreeană care a unit peninsula în secolul al 10-lea AD; numele sud-coreean “Han’guk” derivă din forma lungă, “Taehan-min’guk,” care este ea însăși o derivare din “Daehan-je’guk,” ceea ce înseamnă “marele Imperiu al Han”; “Han” se referă la “Sam’han” sau “Trei Regate Han” (Goguryeo, Baekje și Silla din Era celor Trei Regate, secolele 1 și 7 d.Hr.)

Forma de guvernământ: republică prezidențială

Capitala: Seoul 

Coordonate geografice: 37 33 N, 126 59 E

Diviziuni administrative: 9 provincii și 7 orase metropolitane 
Provincii: Chungcheongbuk-do (Chungcheong de Nord), Chungcheongnam-do (Chungcheong de Sud), Gangwon-do, Gyeongsangbuk-do (Gyeongsang de Nord), Gyeonggi-do, Gyeongsangnam-do (Gyeongsang de Sud), Jeju-do (Jeju), Jeollabuk-do (Jeolla de Nord), Jeollanam-do (Jeolla de Sud)

Independența: 15 august 1945 ( și-a câștigat independența de sub dominația Japoniei)

Ziua Națională: Ziua Eliberării, 15 august 

Constituția: ultima versiune adoptată de Adunarea Națională la 12 octombrie 1987, aprobată prin referendum la 28 octombrie 1987, intrată în vigoare în 25 februarie 1988; 

Sistem juridic: sistem mixt, care combină dreptul civil juridic european, legea anglo-americana și gândirea clasică chineză

Drept de vot: 18 ani (din 2020), vot universal

Cetățenie: Cel putin un parinte trebuie sa fie cetatean sud corean

Puterea executivă: Șeful statului: Președintele Yoon Suk Yeol (din 10 mai 2022) 

Liderul Guvernului: Prim-ministrul Yoon Suk Yeol (din 10 mai 2022)

Guvernul: Consiliul de Stat numit de către președinte la recomandarea prim-ministrului

Alegeri: președintele este ales prin vot popular pentru un singur mandat de cinci ani; ultimele alegeri au avut loc pe data de 9 martie 2022 (următoarele alegeri vor fi organizate în martie 2027); prim-ministrul este numit de către președinte, cu acordul Adunării Naționale

Puterea legislativă: Adunarea Națională unicamerală sau Kukhoe (300 de locuri statutare, în prezent 295; 253 de membri aleși direct în circumscripții cu un singur loc prin vot cu majoritate simplă și 47 aleși direct într-o singură circumscripție națională prin vot proporțional; membrii au un mandat de 4 ani)

Puterea juridică: Curtea Supremă de Justiție (judecătorii sunt numiți de către președinte, cu acordul Adunarii Naționale); Curtea Constituțională (judecătorii sunt numiți de către președinte pe baza nominalizarii de către Adunarea Națională și Judecătorul Șef al instanţei)

Partide politice: 

  • Partidul Venitului de Bază [SHIN Ji-hye] 
  • Partidul Democrat din Coreea sau DPK [LEE Jae-myung] (redenumit de Partidul Minjoo din Coreea sau MPK în octombrie 2016); include fostul Partid Democratic Deschis [CHOI Kong-wook], care a fuzionat cu DP în ianuarie 2022 și Partidul Cetățenii Împreună sau Partidul Platformei [WOO Hee-jong, CHOI Bae-geun], care a fuzionat cu DP în mai 2022)
  • Speranța Coreei [Yang Hyang-ja]
  • Partidul Justiției sau JP [LEE Jeong-mi]
  • Partidul Puterea Populară sau PPP
  • Tranziția Coreei [CHO Jung-hun]

 

COMUNICAȚII: 

Emisii media (Broadcasting Media): mai multe rețele TV naționale cu 2 din cele mai mari 3 rețele operate public; cea mai mare rețea privată, Seul Broadcasting Service (SBS), are legături cu alte rețele TV comerciale; servicii de abonament prin cablu și prin satelit TV disponibile; rețele de radiodifuziune operate public și multe rețele de radiodifuziune private, fiecare cu mai mulți afiliați și posturi locale independente

Utilizatori de internet 

  • Număr total: 50.96 milioane (est. 2021)
  • Procent din populație: 98% (est. 2021)

Codul de internet al tarii: .kr

 

Armata și securitate

Cheltuieli: 2.6% (2023)

Efectiv militar: aproximativ 500.000 de militari activi (365.000 de militari; 70.000 de marini, inclusiv aproximativ 30.000 de pușcași marini; 65.000 de Forțe Aeriene) (2023)

Dispute transnationale: 

Coreea de Sud-Japonia: Coreea de Sud și Japonia revendică Liancourt Rocks (Tok-do/Take-shima), ocupată de Coreea de Sud din 1954

Coreea de Sud-Coreea de Nord: Linia Militară de Demilitarizare în cadrul Zonei Demilitarizate cu o lățime de 4 km a separat Coreea de Nord de Coreea de Sud din 1953; incidente periodice cu Coreea de Nord în Marea Galbenă peste Linia Limită de Nord, pe care Coreea de Sud o pretinde ca o graniță maritimă

Refugiați și persoane dislocate în interiorul granițelor: 202 (2022)

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *