Home / Statele Lumii / Coreea de Sud

Coreea de Sud

COREEA DE SUD

Coreea de SudDrapelul tarii: alb cu un simbol yin-yang (rosu in sus si albastru in jos) in centru; exista cate o trigrama diferita in fiecare colt al campului alb (din vechiul I Ching – Cartea Schimbarilor); drapelul national coreean se numeste Taegukki; albul este o culoarea traditionala coreeana si reprezinta pacea si puritatea; sectiunea albastra reprezinta fortele cosmice negative ale yin, iar rosul simbolizeaza fortele pozitive ale yang; fiecare trigrama (kwae) denota unul dintre cele patru elemente universale, care impreuna exprima principiul miscarii si al armoniei.

ISTORIC: Un stat coreean independent sau o colectie de state au existat aproape încontinuu pentru mai multe milenii. Intre unificarea initiala din secolul al VII-lea – din trei state coreene predecesoare – pana in secolul al XX-lea, Coreea a existat ca un singur stat independent. In 1905, dupa Razboiul Ruso-Japonez, Coreea a devenit un protectorat al Japoniei imperiale, iar in 19010 a fost anexata ca o colonie. Coreea si-a redobandit independenta dupa predarea Japoniei in fata Statelor Unite in 1945. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, o Republica a Coreii (ROK) a fost formata in partea de sud a peninsulei Coreea, in timp in nord a fost instaurat un guvern cu model comunist (DPRK). In timpul Razboiului din Coreea (1950-1953), trupele armate americane si ale ONU au luptat alaturi de soldati din Republica Coreea de Sud pentru a apara sudul Coreii de atacurile Coreii de Nord ajutata de China si Uniunea Sovietica. Un armistitiu a fost semnat in 1953, impartind peninsula printr-o zona demilitarizata situata in jurul paralelei 38. Dupa aceste evenimente, Coreea de Sud a reusit o relansare economica rapida, cu o crestere a venitului pe cap de locuitor de 17 ori mai mare fata de cea a Coreii de Nord. In 1993, KIM Young-sam a devenit primul presedinte civil al Coreii de Sud dupa 32 de ani de comanda militara. Coreea de Sud este astazi o democratie moderna in totalitate functionala. Presedintele LEE Myung-bak a urmarit o politica de colaborare globala de la preluarea mandatului in februarie 2008, reliefata de organizarea summit-ului G20 la Seul in noiembrie 2010. Tensiuni serioase cu Coreea de Nord au subliniat relatiile inter-coreene in ultimii ani, inclusiv scufundarea vasului de razboi Cheonan al Coreii de Sud de catre Coreea de Nord in martie 2010 si atacul artileriei sale asupra soldatilor si cetatenilor Coreii de Sud in noiembrie 2010.

GEOGRAFIE

Localizare: Asia de Est, jumatatea sudica a Peninsulei Coreea, alaturata Marii Japoniei si Marii Galbene

Coordonate geografice: 37 00 N, 127 30 E

Suprafata totala: 99, 720 kilometri patrati,  din care uscat: 96, 920 km patrati si 2,800 km patrati de ape

Nota:

Granite: kilometri 238 Km

Tari invecinate: Coreea de Nord 239 km Tarmuri: 2 413

Ape maritime: ape teritoriale: 12 mile marine; intre 3 si 12 mile marine in Stramtoarea Coreei

Climat: temperat, cu precipitatii mai mari vara decat iarna

Relief: in mare parte dealuri si munti separate de vai adanci si inguste; campii largi in vest, discontinue in est

Altitudini extreme: cea mai inalta: Halla-san 1950 m   ; cea mai joasa: Marea Japoniei 0 m

Resurse naturale: carbune, tungsten, grafit, molibden, plumb, hidroenergie

Nota: localizare strategica in Stramtoarea Coreea

POPULATIE

Populatie: 48,754,657 (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 8,55 /1.000 de oameni

Rata mortalitatii: 6,26 /1.000 de oameni

Populatie urbana: 83%

Cele mai mari orase: SEOUL (capitala) 9 778 000; Busan (Pusan) 3 439 000; Incheon (Inch’on) 2 572 000; Daegu (Taegu) 2 458 000; Daejon (Taejon) 1 497 000 (2009)

Rata mortalitatii infantile:4,16 /1.000 de nasteri vii

Speranta de viata la nastere: 79,05 ani; barbati: 4,37 ani, femei: 3,93 ani

Grupuri etnice: omogene, cu exceptia a 20 000 de chinezi

Religii: crestini 26,3 % (protestanti 19,7%, romano-catolici 6,6%), budisti 23,2%, alte religii sau religii necunoscute 1,3%, nici o religie 49,3% (recensamant din 1995)

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala lunga: Republica Coreea

Forma conventionala scurta: Coreea de Sud

Forma locala lunga: Taehan-min’guk

Forma locala scurta:  Han’guk

Forma de guvernamant: Republica

Capitala: Seoul , coordonate geografice: 37 33 N, 126 59 E

Diviziuni administrative: 9 provincii si 7 orase metropolitane
provincii: Chungcheong-bukto (Chungcheong de Nord), Chungcheong-Namdo(Chungcheong de Sud), Gangwon, Gyeonggi, Gyeongsang-bukto (Gyeongsang de Nord), Gyeongsang-Namdo (Gyeongsang de Sud), Jeju, Jeolla-bukto (Jeolla de Nord), Jeolla-Namdo (Jeolla de Sud)
orasemetropolitane : Busan (Pusan), Daegu (Taegu), Daejon (Taejon), Gwangju(Kwangju), Incheon (Inch’on), Seul, Ulsan

Independenta: 15 august 1945 ( si-a castigat independenta de sub dominatia Japoniei)

Ziua Nationala: Ziua Eliberarii, 15 august 1945

Constitutia: 17 iulie 1948;

Sistem juridic: sistem mixt, care combina dreptul civil juridic european, legaa anglo-americana si gandirea clasica chineza

Drept de vot: 19 ani, vot universal

Puterea executiva:

Seful statului: Presedintele Lee Myung-bak (din 25 februarie 2008)

Liderul Guvernului: Prim-ministrul KIM Hwang-Sik (de la 1 octombrie 2010)

Executiv: Consiliul de Stat numit de catre presedinte la recomandarea primului-ministru

Alegeri: presedintele este ales prin vot popular pentru un singur mandat de cinci ani; ultimele alegeri au avut loc la 19 decembrie 2007 (urmatoarele alegeri vor fi organizate in decembrie 2012); prim-ministrul este numit de catre presedinte, cu acordul Adunarii Nationale

Puterea legislativa: Adunarea Nationala unicamerala sau Kukhoe (299 de locuri; 245 membri alesi în circumscriptii cu un singur loc, 54 sunt alesi prin reprezentare proportionala; membrii au un mandat pentru patru ani)

Puterea juridica: Curtea Suprema de Justitie (judecatorii sunt numiti de catre presedinte, cu acordul Adunarii NaTionale); Curtea Constitutionala (judecatorii sunt numiti de catre presedinte pe baza nominalizarii de catre Adunarea Nationala si Judecatorul-sef al instanţei)

Codul de internet al tarii: .Kr

Dispute transnationale: linia de demarcatie militara in cadrul celor 4 -km latime in zona demilitarizata a separat Nordul de  Coreea de Sud din 1953; au loc incidente periodice in Marea Galbena cu Coreea de Nord, care considera limita de Nord  o granita maritima; Coreea de Nord sustine Coreea de Sud in respingerea cererii de catre Japoniei a RocksLiancourt (Tok-do / Ia-Shima).

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *