Majoritatea populatiei din Croatia a votat printr-un referendum interzicerea casatoriilor intre homosexuali, rezultat ce ar putea duce la modificarea Constitutiei, informeaza The Guardian.
65% dintre alegatori au raspuns “da” la intrebarea referendumului “Sunteti de acord ca o casatorie inseamna mariajul intre o femeie si un barbat?”. Astfel, majoritatea a votat pentru interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, ceea ce inseamna o victorie majora pentru Biserica Catolica.
Acest vot a impartit Croatia in doua tabere: liberalii, care au declarat ca intrebarea referendumului incalca drepturile fundamentale ale omului si conservatorii, ajutati de biserica au resit sa stranga 750 000 de semnaturi de la sustinatori.
Odata cu intrarea Croatiei in UE la 28 iulie, au fost luate o serie de masuri pentru respectarea drepturilor minoritatii gay, insa casatoria intre persoanele de acelasi sex a ramas in continuare un subiect extreme de sensibil.
Referendumul a avut la initiativa grupului conservator “In numele familiei”ca reactie la elaborarea unui proiect de lege in urma caruia cuplurilor de homosexuali li se permite sa se inregistreze ca “parteneri de viata”, mai scrie The Guardian.
Biserica Catolica cu o influienta foarte mare in randul populatiei, aproape 90% dintre croati fiind catolici, si-a indemnat toti adeptii sa voteze cu “da”la intrebarea referendumului. “Casatoria este singura uniune a oamenilor in urma careia se poate procrea”, a subliniat cardinalul croat Josip Bozanic. “Aceasta este cea mai importanta deosebire intre casatorie si alte uniuni”, a mai spus acesta.
In tot acest timp sute de sustinatori ai drepturilor homosexualilor au protestat la Zagreb sustinand raspunsul “nu” pentru acest plebiscit. “Voi vota impotriva deoarece acest referendum nu reprezinta manifestarea democratiei, ci asuprirea unei minoritati care lupta sa-si apere drepturile si care nu are drepturi”, a declarat studentul Jura Matulic, citat de The Guardian.
Potrivit presedintelui croat, liberalul Ivo Josipovic modificarea Constitutiei nu va avea loc. “Nu avem nevoie de un astfel de referendum. Definirea casatoriei dintre un barbat si o femeie nu apartine Constitutiei. O natiune este judecata in primul rand in functie de atitudinea sa fata de minoritati”, a declarat acesta.
De asemenea primul ministru Zoran Milanovic este de parerea ca acest referendum “este ultimul care ofera posibilitatea majoritatii sa oprime drepturile minoritatii”. Pana in prezent reprezentantii UE nu au avut nicio reactie oficiala in legatura cu aceasta situatie, Bruxelul facand presiuni asupra Croatiei cu privire la adoptarea legii care sa permita extradarea cetatenilor croati in statele membre ale Uniunii.