11 oct 1939 – In fata imensei amenintari la adresa umanitataii venita din partea regimului nazist din Germania, Albert Einstein renunta la poziția sa pacifista si, indemnat de numerosi fizicieni, trimite celebra scrisoare catre presedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, insistand asupra necesitatii producerii bombei atomice, deoarece exista posibilitatea ca si guvernul german sa recurga la acest plan. Scrisoarea lui Einstein a contribuit la precipitarea eforturilor pentru obtinerea bombei atomice in Statele Unite. Trebuie mentionat insa ca Einstein nu a avut niciun rol direct sau personal in fabricarea acesteia, ulterior manifestandu-si indignarea in ceea ce priveste bombardarea oraselor Hiroshima si Nagasaki.
11 oct 1887 – A. Miles patenteaza liftul.
11 oct 1868 – Inventatorul american Thomas Alva Edison patenteaza prima sa inventie: masina electrica cu voce. Si-a inceput activitatea in anul 1863, perioada de debut a industriei telegrafului, cand singura sursa de electricitate erau bateriile primitive care transmiteau curent cu voltaj scazut. Alaturi de colaboratorii sai, acesta a detinut recordul mondial de 1093 de inventii: 389 de brevete pentru lumina si energie electrica, 195 pentru fonograf, 150 pentru telegraf, 141 pentru baterii si 34 de brevete pentru telefon. A creat primul laborator de cercetare industriala din lume, avand un rol esential in declansarea erei moderne a electricitatii. Din laboratoarele sale au iesit fonograful, microfonul cu grafit, lampa incandescenta, primul sistem comercial de de iluminat electric si de generare a electricitatii, transmitatorul cu carbune pentru receptorul de microfon si telefon, o cale ferata electrica experimentala, cvadruplexul care putea transmite simultan patru mesaje pe un singur fir, dar si elemente cheie ale aparaturii de filmare. Un derivat al fonografului a fost bateria alcalina; in 1909, Edison era principalul furnizor de baterii pentru vehicule electrice si submarine, infiintand chiar si o companie pentru fabricarea de automobile electrice, fapt care i-a adus colaborarea cu Henry Ford, fondatorul industriei americane de automobile. Insa cea mai importanta inventie a sa a fost becul, patentat in 1883. Acest eveniment revolutionar a insemnat trecerea de la lumina de gaz la lumina electrica.
11 oct 1705 – S-a nascut Guillaume Amontons, fizician francez, inventatorul termometrului cu aer.
11 oct 1971 – A decedat Nikita Sergheevici Hrusciov, om politic, Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in perioada 1953 – 1964 si prim-ministru din 1958 pana in 1964. Dupa inlocuirea sa de la putere, Hrusciov a petrecut sapte ani in arest la domiciliu.
11 oct 1885 – S-a nascut François Mauriac, romancier, poet, eseist, dramaturg și gazetar francez, membru al Academiei Franceze, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1952.
11 oct 1889 – A decedat James Prescott Joule, renumit fizician englez. In 1840 descrie legea care ii poarta numele prin intermediul careia afirma ca un curent electric produce intr-un fir o cantitate de caldura proportionala cu produsul dintre rezistenta firului si patratul intensitatii curentului. Apoi demonstreza ca diversele forme de energie sunt, in principiu, la fel si ca se pot transforma una in alta, descoperire ca sta la baza legii de conservare a energiei, prima dintre legile termodinamicii. In onoarea sa, valoarea echivalentului mecanic al caldurii este reprezentata de litera J, iar unitatea standard pentru lucrul mecanic se numeste Joule.
11 oct 1884 – S-a nascut Friedrich Karl Rudolf Bergius, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie impreuna cu Carl Bosch in 1931.