10 oct 1933 – Chimistul nord-american Waldo L. Semon a inventat vinilul. De asemenea, acesta a adus contributii inovatoare in stiinta polimerilor, inventand si noi antioxidanti pentru cauciuc.
10 oct 1933 – Compania Procter & Gamble a lansat pe piata primul detergent de uz casnic – Dreft.
10 oct 1924 – S-a nascut James Clavell, romancier, scenarist și regizor de film britanic. Inrolandu-se in armata britanica, a ajuns prizonier de razboi, fiind intemnitat in lagarele japoneze. Apoi a devenit devenit celebru in special pentru romanul de mare succes international “Shogun”.
10 oct 1903 – Compania germana Bayer a pus in vanzare aspirina. Termenul “Aspirin” reprezinta denumirea sub care compania a produs pentru prima data acest medicament. Cealalta denumire a aspirinei este acidul acetilsalicilic. In unele tari, cuvantul “Aspirin” se refera doar la versiunea produsa de Bayer, iar orice alta varianta a medicamentului poarta numele de “acid acetilsalicilic”.
10 oct 1865 – John Wesley Hyatt, inventator american, patenteaza bila de biliard.
10 oct 1813 – S-a nascut Giuseppe Verdi, compozitor italian. Respingand structura dominanta a operei italiene – un amalgam de scene fara final, intesat de arii, duete si trio – a inceput sa caute modalitati de creare a continuitatii discursului, concepand opera ca pe o serie de scene integrate, ce formeaza apoi acte legate intre ele. A creat o serie de capodopere, printre care: “Rigoletto” (1851), “La Traviata” (1853), “Don Carlos” (1867), “Aida” (1871), “Requiem” (1874), “Otello” (1886), “Falstaff” (1890). De asemenea, fiind un patriot infocat, Verdi a devenit o figura nationala reprezentativa.
10 oct 1731- S-a nascut Henry Cavendish, fizician si chimist englez, descoperitorul hidrogenului. De asemenea, a studiat diferite proprietati ale electricitatii, a masurat masa si densitatea Pamantului prin metoda numita astazi experimentul Cavendish. Apoi a determinat compozitia aerului ceea ce l-a condus la concluzia ca apa este mai curand un compus decat un element si la descoperirea acidului azotic.
10 oct 1394 – Are loc batalia de la Rovine, moment important in istoria conflictelor dintre Tara Romaneasca si Imperiul Otoman. Armata turcilor condusa de Baiazid I a trecut Dunarea in vederea contracararii trupelor lui Mircea cel Batran, deoarece acestea din urma patrunsesera in zonele controlate de otomani. Oastea romaneasca a iesit invingatoare. Trebuie mentionat insa ca exista controverse in legatura cu localizarea bataliei, respectiv data la care a avut loc. Cele mai importante variante acceptate oficial sunt: 10 octombrie 1394 si 17 mai 1395, pe Arges. Se admite si ideea conform careia au existat doua batalii.