Material realizat de Andrei Popa
”Cum putem să ocolim un dezastru natural?” este întrebarea pe care fiecare om al secolului XXI și-o pune. Criza produsă de schimbările climatice este probabil cea mai gravă criză cu care omenirea s-a confruntat. În ultimele decenii oamenii de știință, filosofii, guvernele și marile corporații au încercat să găsească soluții prin care civilizația noastră să fie salvată din fața unui puternic dezastru natural.
Mahatma Gandhi începea discuția schimbărilor climatice în contextul extracției necontrolate a resurselor din India prin celebra întrebare ”Câte planete avem?”. Elon Musk, fondatorul companiei Tesla, a înțeles întrebarea adresată de Ghandi în propriul stil și a construit proiectul SpaceX prin care dorește colonizarea altor planete potențial locuibile pentru civilizația noastră. Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, participă la discuția schimbărilor climatice într-un mod similar cu Musk prin proiectul Blue Origin, prin care acesta a argumentat faptul că ”pentru salvarea Pământului avem nevoie de expediții în spațiu”.
Pentru Bill Gates, salvarea Pământului este strâns legată doar de o singură planetă, iar aceea este cea pe care o locuim cu toții în acest moment. În noua sa carte ”How to avoid a climate disaster?”, Gates își împărtășește viziunea pe care guvernele și marile corporații ar trebui să o urmeze în ordine ca noi să putem ocoli un dezastru natural. Într-un stil accesibil și ușor de citit, fondatorul companiei Microsoft explică imensitatea științei care se învârte în jurul temei schimbărilor climatice prin concepte ușor de înțeles purtând publicul într-o excursie a cunoașterii care explică cum și de ce schimbările climatice au loc.
Cu siguranță ideile susținute de Bill Gates au mai fost dezbătute și de alți cercetători sau investitori, precum susține și acesta, însă cartea sa are scopul de a aduna ideile din toate domeniile relevante schimbărilor climatice înspre a produce un ghid ușor de digerat pentru orice persoană interesată. De la abordări teoretice și analiza de date din surse relevante, Gates ne împărtășește și experiența sa de viață: investițiile sale în afaceri verzi, vizite în comunități afectate de dezastre naturale, participări la conferințe internaționale, dar și noutăți științifice care l-au surprins prin ingeniozitate și creativitate.
În viziunea sa, cel mai important pas de făcut în asigurarea obiectivului ”zero emiteri de gaze cu efect de seră” este tranziția energetică de la surse poluante la surse verzi cu amprentă carbonică zero. La nivel mondial energia produce aproximativ un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar prin tranziția înspre surse verzi va elimina poluarea, dar va ajuta și la tranziția transportului prin surse poluante înspre surse verzi, ca de exemplu mașinile electrice. Pentru Gates, viitorul constă în dezvoltarea industriei nucleare care poate să susțină marile metropole și companii prin flux continuu de energie fără a emite gaze cu efect de seră și fără limitări regionale sau meteorologice. În momentul actual, doar 10% din totalul energiei este produsă prin centrale nucleare, iar 62% prin surse poluante precum cărbune, gaze naturale sau petrol.
În ultimul rând, prin noua sa carte, Bill Gates pune accentul pe faptul că economia mondială se învârte în jurul marilor probleme cu care ne confruntăm. Dacă guvernele și marile corporații ar colabora în soluționarea unui dezastru natural s-ar putea face doar prin extragerea celei mai vaste și inepuizabile resurse pe care o deținem: inovația.
Material realizat de echipa redacțională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.
Surse:
Bill Gates – How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need, New York, Doubleday, 2021 ISBN-13: 9780241448304,
Bill Gates has a plan to save the world – https://www.economist.com/books-and-arts/2021/02/15/bill-gates-has-a-plan-to-save-the-world