Material realizat de Cristian Matei
Ursula von der Leyen a fost aleasă pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, asigurând continuitatea și stabilitatea celei mai puternice instituții a UE, informează POLITICO. Diplomați din Parlamentul European au votat-o cu 401 voturi, depășind necesarul de 361 de voturi, în timp ce 284 de voturi au fost împotrivă, 15 abțineri și 7 voturi invalide. Von der Leyen, din partea Partidului Popular European de centru-dreapta, a avut sprijinul celor trei grupuri pro-UE (Partidul Popular European, Socialiștii și liberalii din Renew).
Autoritățile din Bangladesh au suspendat internetul mobil din motive de securitate după protestele studenților care cer acces egal la locurile de muncă publice, conform Deutsche Welle. Ministrul junior al tehnologiei informației, Zunaid Ahmed Palak, a declarat că “Internetul mobil a fost suspendat temporar din cauza diverselor zvonuri și a situației create pe rețelele de socializare”. Ministrul a anunțat că serviciile vor fi restabilite odată ce situația protestelor se va încheia. Protestele au influențat desfășurarea normală a cursurilor, astfel activitatea din școli și universități a fost suspendată pe termen nelimitat printr-o ordonanță a guvernului. Studenții au cerut abolirea unei cote de 30% rezervată familiilor celor care au luptat în războiul de independență din 1971, aceștia susținând că rezervele au dus la șomaj pe scară largă în țară. În urma protestelor șase persoane au fost ucise și sute au fost rănite, Prim Ministrul Sheikh Hasina, promițând o investigație asupra deceselor.
Reprezentanții Knesset, organul legislativ al Israelului, au respins recunoașterea statutului de națiune independentă al Palestinei, relatează Al-Jazeera. Rezoluția adoptă de reprezentanții parlamentului israelian cu 68 de voturi în favoare și nouă împotrivă, a susținut că crearea unui stat palestinian ar reprezenta un „pericol existențial pentru statul Israel și pentru cetățenii săi”. Coaliția Prim-ministrului Benjamin Netanyaho cu partidele de extremă dreapta au sponsorizat rezoluția. Liderul partidului de centru stânga, Yair Lapid, a evitat să dea declarații.
Un polițist sârb a fost ucis și altul rănit într-un schimb de focuri în timpul unui control rutier de rutină lângă granița cu Bosnia, informează Reuters. Ministrul de Interne, Ivica Dacic, a declarat că un pasager dintr-o mașină cu numere sârbești a deschis focul, împușcând un polițist în piept și altul în umăr, înainte de a fugi. La fața locului a fost găsit un pașaport kosovar pe numele Artan Hajrizi și o carte de identitate germană. Reprezentanții guvernului sârb au acuzat Kosovo de un act de “terorism”, Dacic a afirmând că acest act de terorism provine din Kosovo și din structuri albaneze. Un suspect a fost arestat în Bosnia pentru organizarea călătoriei lui Hajrizi. Oficialii kosovari au cerut ca incidentul să nu fie politizat și să fie tratat profesional și legal. Prim-ministrul Kosovei, Albin Kurti, a subliniat necesitatea tratării incidentului dintr-o perspectivă de securitate.
Curtea Supremă din Coreea de Sud a recunoscut drepturile cuplurilor de același sex, potrivit Deutsche Welle. Instanța a decis că un cuplu de același sex are dreptul la beneficii de stat pentru soți, marcând o premieră pentru comunitatea LGBTQ+ din această țară. Decizia confirmă o hotărâre anterioară a unei instanțe de apel, care a stipulat că Serviciul Național de Asigurări de Sănătate (NHIS) trebuie să acorde acoperire unui cuplu de același sex. So Seong-wook și Kim Yong-min au intentat un proces împotriva NHIS în 2021 după ce beneficiile lor au fost anulate. Judecătorul șef Jo Hee-de a declarat că refuzul acestor beneficii constituie o discriminare care încalcă demnitatea umană și dreptul la egalitate. Verdictul permite acum partenerilor de același sex să se înregistreze ca dependenți pe asigurarea de sănătate a partenerilor lor.