Armata americană ia în considerare înlocuirea a sute de soldaţi cu roboţi, în timp ce se confruntă cu importante reduceri de personal. Între timp, un ofiţer american a afirmat că i se pare o idee bună să reducă numărul soldaţilor cu un sfert şi să-i substituie cu roboţi şi maşinării controlate de la distanţă. Cu toate acestea, materializarea acestei idei este încă departe, se arată într-un material BBC.
Între aceste idei se găseşte şi propunerea de a vedea camioane cu echipaj uman şi transportoare înlocuite de vehicule robotizate. Generalii studiază propunerile, în timp ce armata americană va reduce numărul soldaţilor săi de la 540.000 la aproximativ 490.000 până la sfârşitul anului viitor. Unele note de informare sugerează că acest număr ar putea scădea până la 450.000 de soldaţi până la sfârşitul acestei decade.
Generalul Robert Cone, şef al comandamentului de antrenamente şi doctrină, ia în calcul reducerea trupelor de luptă ale armatei de la 4000 de soldaţi la 3000, utilizând mai mulţi roboţi, potrivit Defense News. „Am o viziune clară despre cum ar fi să îndeplinim o parte din sarcini prin intermediul roboţilor, în termeni de manevrabilitate şi în termeni de viitor al forţei fizice,” a declarat acesta în cadrul unui simpozion militar. Opţiunile discutate, a spus acesta, au inclus suite de vehicule robotizate care ar urma vehiculele conduse de oameni în convoaie mai lungi.
Generalul spune că armata ar trebui să urmeze exemplul marinei în folosirea tehnologiei în defavoarea forţei umane. „Când se vor vedea rezultatele pozitive, pe care forţa navală le-a avut în reducerea personalului de pe vase, există funcţii în brigăzi pe care le putem automatiza şi astfel scădem numărul de persoane implicate, având în vedere că oamenii sunt principalul nostru cost.”
Cu toate acestea, nu există planuri în viitorul apropiat pentru folosirea roboţilor autonomi. Huw Williams, expert în roboţi militari şi vehicule fără pilot, al publicaţiei IHS Jane, spune că armatele investighează vehicule robotizate pentru transport. Acesta spune: „Dacă ai un vehicul condus de o persoană, ar putea exista câteva vehicule fără pilot în urmă sau un convoi format doar din vehicule fără pilot. Cercetările în acest domeniu s-au concentrat până acum pe o mai bună siguranţă a soldaţilor, dar s-ar putea vorbi şi de o reducere a numărului de trupe.”
O serie de acest gen de vehicule au fost deja testate în Afghanistan, incluzând un robot pe şase roţi, un soi de vagonet ce cară bagajele şi echipamentele soldaţilor. În tot acest timp, SUA a dus o campanie destul de agresivă cu ajutorul dronelor împotriva insurgenţilor şi a teroriştilor al-Qaeda în regiunile de graniţă ale Pakistanului.
Există totuşi motive de îngrijorare. Combatanţii susţin că această campanie secretă a omorât sute de civili. Marea Britanie deja are sute de drone, de la mici elicoptere de supraveghere până la drone mai mari tip Reaper înarmate cu rachete mortale.
Ascensiunea noii tehnologii a adus cu ea teama unor viitoare câmpuri de război dominate de maşini de ucis robotizate ce nu pot fi trase la răspundere.În 2012, Human Rights Watch a cerut o interzicere a roboţilor ucigaşi „până nu este prea târziu”.
Stanley McChrystal, fost comandant general al armatei americane, care a supravegheat forţele NATO în Afghanistan, a avertizat că dronele Americii au dus la o „mânie teribilă” în zonele vizate. Întrebat de BBC în legătură cu viitorul războiului dronelor, acesta a spus: „Există un pericol că ceva ce pare uşor de făcut şi fără nici un risc, aproape cu un efect antiseptic asupra persoanei care trage, nu reflectă realitatea în momentul impactului. În cazul în care coboară pragul pentru a prelua operaţiuni pentru că pare uşor, există un pericol în asta.”