China a acuzat Marea Britanie că intervine în problemele sale interne și a anulat o întâlnire bilaterală pe tema drepturilor omului, după ce Londra a publicat un raport care conține remarci deloc pozitive referitoare la modul în care Beijingul respectă drepturile omului, transmite Reuters.
Oficiali chinezi și britanici ar fi trebuit să participe, pe 16 aprilie, la Londra, la o reuniune privind drepturile omului. Întâlnire ce a fost anulată după ce, săptămâna trecută, Marea Britanie a atras atenția într-un raport că în 2013, în China a fost înregistrată o creștere a cazurilor de limitare a libertății de expresie, de asociere și de întrunire, țara fiind inclusă în categoria celor cu o situație îngrijorătoare. De asemenea, în raportul britanic este consemnată și ”suprimarea forțată a revoltelor etnice din Tibet și Xinjiang”.
Marea Britanie ar trebui să înceteze imediat să folosească drepturile omului ca un pretext pentru a interveni în politica internă și suveranitatea judiciară a Chinei, a afirmat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing. Hua Chunying a subliniat că raportul publicat la Londra conține ”observații iresponsabile făcute în legătură cu sistemul politic chinez și defăimări grosolane”, informează Reuters.
”Atitudinea Marii Britanii cu privire la această chestiune nu vine în sprijinul dialogului și dezbaterii pe tema drepturilor omului și nu este benefică pentru dezvoltarea unor relații bilaterale sănătoase”, adaugă purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, potrivit aceleiași surse.
Reuniunea care era programată pentru această săptămână, era considerată de premierul britanic, David Cameron, drept una dintre realizările importante ale călătoriei pe care a făcut-o la Beijing anul trecut, vizită întreprinsă după o perioadă de îngheț diplomatic, din cauza întâlnirii dintre Cameron și Dalai Lama din 2012. ”Suntem dezamăgiți că Guvernul chinez a amânat în mod unilateral dialogul care urma să aibă loc pe 16 aprilie. (…) Nu noi trebuie să explicăm care este cauza acestie amânări. Acum purtăm discuții pentru a stabili noi date”, a explicat un purtător de cuvânt al ministerului de Externe britanic, citat de Reuters.
”China răspunde la o critică privind deficiențele sale în materie de drepturi ale omului, reducându-și angajamentul cu privire la această chestiune.(…) Ea încearcă să își intimideze partenerii internaționali prin plecarea de la masa dialogului.”, comentează cu privire la atitudinea Bejingului Nicholas Bequelin, cercetător la Human Rights Watch, potrivit Reuters.