Home / Politica si... / Afaceri / Grupul ţărilor “MINT”, noul motor al creşterii economiei mondiale

Grupul ţărilor “MINT”, noul motor al creşterii economiei mondiale

Țările “MINT” (format din Mexic, Indonezia, Nigeria şi Turcia)  încep să atragă privirile investitorilor străini și analistilor economici, depășind așa-numitul grup”CIVETS” (Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt şi Turcia) dar și grupul care se consideră că a dominat până acum paradigma economiilor cu grad ridicat de dezvoltare “BRIC” (Brazilia, Rusia, India şi China).

”Bric” este alianța economică dintre Brazilia, Rusia, India și China, patru economii emergente categorizate astfel în 2001, de către Jim O’Neil de la Goldman Sachs, pentru a demonstra că investitorii din vest trebuie să-și îndrepte atenția spre ceea ce se întamplă în economia globală dupa încheierea Războiului Rece.

Robert Ward, analistul de la Economist Intelligence Unit , asociază Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt și Turcia sub acronimul “Civets”, care nu a înregistrat însă o creștere economică importantă. O`Neil promovează grupul “Mint” – Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia – pe care îl consideră următoarea generație de economii importante.  

Țările “Mint” împart caracteristici comune, precum populația tânără, numeroasă, aflată în creștere. Acest lucru ajută la dezvoltarea rapidă a economiei, spre deosebire de țările dezvoltate, în care media de vârstă a populației este ridicată.

Nigeria este avantajată de poziția sa geografică. Țara a mărit cererea pentru combustibil și materii prime, necesare industiei, iar impreuna cu alte state din grup – Mexic și Indonezia– sunt lideri de producție.  Dintre cele patru țări, doar Nigeria nu este membră a G20. Cu toate acestea, Nigeria este în prezent văzută ca următoarea economie emergentă a Africii.

Între timp, în ultimii ani acțiunile la bursa ale Bric au scăzut. Dintre țările grupului doar, China și-a continuat dezvoltarea, ajungând a doua economie mondială. India era pe punctul de a depăși China, însă în 2013 s-a confruntat cu o inflație puternică, ce a devalorizat rupia.

Rusia este percepută ca mult prea concentrată pe sectorul petrolifer și gazeifer, precum și reticentă în relațiile cu investitorii străini. Brazilia s-a dovedit vulnerabilă la investițiile străine venite în tranșe. Împărţirea mai multor economii aflate în diferite forme de dezvoltare este considerată extrem de utilă de către specialişti. Diversitatea grupurilor ilustrează modul cum țările s-au dezvoltat în ultimii 20 de ani și cum acestea vor continua sa o facă. 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *