Home / Revista PoliticALL / Tarifele Trump: Riscuri și Reacții în Noua Eră a Protecționismului American
Sursa foto: Al Jazeera

Tarifele Trump: Riscuri și Reacții în Noua Eră a Protecționismului American

Material realizat de Radu Mocanu

La începutul lunii februarie, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a impus două măsuri economice fără precedent. În primul rând, acesta a semnat trei ordine executive care introduc taxe vamale asupra importurilor din Canada, Mexic și China. Șeful executivului american a motivat măsurile prin prisma faptului că cele trei state sunt implicate în criza migranților din Statele Unite și a crizei fentanilului. Măsurile implică introducerea de taxe vamale de 25% pentru bunurile importate din Canada și Mexic și creșterea cu 10% a tarifelor asupra bunurilor importate din China. De asemenea, administrația Statelor Unite a introdus și tarife de 25% asupra tuturor importurilor de oțel și aluminiu, măsură ce riscă provocarea unui conflict comercial internațional.

În primul rând, ce sunt taxele vamale?

Taxele vamale sunt o taxă impusă de un stat asupra bunurilor importate dintr-un stat străin. Spre exemplu, dacă un producător de echipamente industriale importă oțel dintr-un alt stat, orice tarife introduse pe oțel vor crește și costurile producției, fapt ce va conduce implicit la creșterea prețului produsului final. Astfel, producătorul va fi afectat atât de creșterea prețului producției, dar și de o eventuală scădere a vânzărilor, cauzată de creșterea prețului de vânzare al produsului. La rândul lor, și consumatorii vor fi afectați de aceste tarife, plătind un preț mai mare decât înainte.

Încă din timpul campaniei electorale din 2024, președintele Trump s-a declarat un susținător al acestor măsuri economice. Acesta a declarat că introducerea tarifelor vamale va contribui la stimularea economiei americane, la crearea de noi locuri de muncă și la reducerea deficitului comercial prin încurajarea producției interne. Mai mult, noua administrație prezidențială și-a justificat acțiunile prin a acuza unele state de practici economice care afectează Statele Unite ale Americii, de lipsa de acțiune privind migrația ilegală sau traficul de droguri.

Tarifele privind importurile de oțel și aluminiu vor afecta principalele state partenere, precum Canada, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud, Vietnam și Japonia și mai multe industrii prin creșterea costului de producție și a scumpirii produsului final, îngreunând profitabilitatea. Industria auto va fi afectată sever, fiind dependentă de aliaje procurate din import. Industria construcțiilor va întâmpina dificultăți din cauza scumpirilor materialelor precum oțel betonul, fapt care va conduce la locuințe mai costisitoare și la dificultăți în procesul de reconstrucție după dezastre naturale. Tarifele asupra aluminiului vor afecta industrii precum cea aeronautică, energetică și a băuturilor răcoritoare alcoolice și non-alcoolice, toate aceste industrii utilizând cantități ridicate de aluminiu. În ansamblu, se preconizează că industriile bazate pe utilizarea de oțel și aluminiu vor avea dificultăți în a rămâne competitivi, iar consumatorii vor fi principalii afectați de creșterile prețurilor.

Pe lângă tarifele asupra oțelului și aluminiului, administrația de la Washington a anunțat și impunerea unor tarife de 25% asupra tuturor bunurilor importate din Canada și Mexic. În cazul Canadei, tarifele vor afecta industria auto prin creșterea prețurilor autovehiculelor, întrucât materia primă și piesele necesare tranzitează de mai multe ori granițele celor două state. De asemenea, industria agricolă va fi afectată, dar și cea energetică. În domeniul energiei, tariful impus Canadei a fost redus de la 25% la 10%, însă chiar și cu această modificare, consumatorii americani vor fi afectați de creșteri de preț. Tarifele au fost suspendate pentru o lună, negocierile dintre SUA și Canada continuând cu scopul de a evita un război comercial. În mod asemănător, tarifele impuse Mexicului vor afecta industria auto, cea agricolă și cea a băuturilor alcoolice și non-alcoolice.

Oficialii din Canada și Mexic au luat măsuri pentru a preveni tarifele impuse de SUA. Canadienii au suspendat tarifele de represalii asupra importurilor din SUA și au implementat un plan de securitate la graniță de 1,3 miliarde de dolari, pentru a combate traficul de fentanil. Aceste acțiuni sunt menite să sprijine negocierile economice cu SUA și să evite escaladarea conflictului comercial. În paralel, reprezentanții Mexicului au trimis 10.000 de membri ai Gărzii Naționale la graniță pentru a preveni traficul de droguri, în special al fentanilului, și a cerut oficialilor SUA să adopte măsuri împotriva traficului de arme. Ambele țări își coordonează astfel acțiunile pentru a reduce riscul tarifelor și pentru a sprijini continuarea dialogului cu Statele Unite.

Pe lângă acțiunile de dialog cu Statele Unite, oficialii din Canada au inițiat și măsuri legale de contestare a tarifelor impuse de administrația Trump. Un oficial al guvernului de la Ottawa a declarat că statul canadian se pregătește să depună o plângere oficială la Organizația Mondială a Comerțului, argumentând că măsurile luate de Washington sunt ilegale și încalcă angajamentele comerciale dintre cele două state. Oficialii statului mexican au avut o reacție la fel de fermă, președinta Claudia Sheinbaum Pardo, cerând impunerea de tarife vamale de retaliere asupra importurilor din Statele Unite, motivând că tarifele impuse de SUA sunt o încălcare a Acordului Comercial Statele Unite – Mexic – Canada, care stabilește liberul schimb între cele trei state semnatare.

 

Măsurile luate de administrația Trump de a introduce tarife vamale au provocat un val de incertitudine atât politică, cât și economică. Introducerea acestor taxe a fost urmată de reacții ferme din partea statelor vizate, fie prin măsuri legale la organizațiile responsabile, fie prin impunerea la rândul lor a unor tarife asupra Statelor Unite. Climatul generat de tarifele Trump va conduce la incertitudine privind atât comerțul mondial, cât și cel bilateral, creând un peisaj comercial volatil care va fi parcurs cu mai multe dificultăți de către guverne sau companii private.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 27 martie în lume- Un tribunal din Bosnia și Herțegovina a emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că dorința Statelor Unite ale Americii de a controla Groenlanda are rădăcini istorice, Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un plan de a trimite „forțe de reasigurare” în Ucraina

Material realizat de Mircea Macovei Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Marco Rubio, …